Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívinfarktus? Minden perc számít

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Javítsd reakcióidőd - a szívinfarktus halálos is lehet! Ezzel a jelmondattal indított kampányt a Magyar Kardiológusok Társasága. A kezdeményezés fő célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét, ne késlekedjen segítséget hívni, aki szívinfarktus gyanúját észleli.


Magyarországon évente több mint ötvenezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben, és 7,5-8 ezer ember veszti életét szívinfarktus következtében. A 65 év felettiek körében a betegség előfordulása lényegesen magasabb, mint a kontinens más országaiban, valamint egyre fiatalabb korosztályt is érint. Ha sikerülne a három és fél órás reagálási időt egy órára rövidíteni, akkor az infarktusos halálozások számát 50 százalékkal csökkenteni lehetne. A Magyar Kardiológusok Társasága szerint minden 30 perc késlekedéssel 7-8 százalékkal nő a szívinfarktust követő halálozások száma. A túlélésre, a gyógyulásra akkor van a legnagyobb esély, ha a beteg a lehető legrövidebb időn belül kórházba kerül, és megkapja a szükséges orvosi ellátást.

Ezért kell felhívni a figyelmet arra, hogy ha valaki a szívinfarktus tüneteit észleli, ne késlekedjen: azonnal hívja a mentőket, és ne várjon arra, hogy a fájdalom magától elmúlik, vagy majd reggelre kipiheni, hiszen a hezitálással értékes perceket veszíthet, és ez az életébe is kerülhet. A tünetek közé tartozik az erős mellkasi fájdalom, amelyet gyakran verejtékezés, izzadás, hányinger, légszomj vagy akár halálfélelem is kísérhet. Az esetek egy részében azonban nincsenek ennyire típusos tünetek, előfordul, hogy csak általános rosszullétet, gyengeséget érez a beteg.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.28 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések