Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívdobogással termelnék a villanyáramot

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A mellkasba beültetett, szívet ingerlő elektromos eszköz, a pacemaker kevés áramot fogyaszt, de a benne lévő elemet időnként cserélni kell. Kutatók most eredeti megoldást dolgoztak ki: maga a dobogó szív az elektromos áramforrás.

Az egészséges szív különleges sejtcsoportjából, a szinusz csomóból ritmusosan vezetődik szét a bioelektromos ingerület, amelynek hatására a szívizomsejtek összehúzódnak. Betegségek következtében az ütemes, elektromos tevékenység zavart szenved és ez sok panaszt okoz, sőt a beteg életét is fenyegetheti. Ma már világszerte milliók élnek a mellkas bőre alá bevarrt pacemaker segítségével. A benne lévő elem cseréje nem nagy műtét, de azért sebészeti beavatkozás.

A műszeripar kutatói sokféleképp próbálták ezt kiküszöbölni. Volt olyan elképzelés, hogy vércukorból állítsanak elő energiát, vagy a kar, láb mozgása tölthetné fel a kimerülő elemet. Az eddigi próbálkozások azonban a gyakorlatban nem bizonyultak működőképesnek. A vércukor fölhasználásához az anyagcserébe kellene beavatkozni, a végtagok izomzatának mozgásával előállított energia pedig úgy juthatna el a pacemaker eleméhez, ha a karból vagy a lábból mellkasba operált vezeték működne.

Amin Karami és Daniel J. Inman most ismertetett módszere azt az energiát igyekszik fölhasználni, amit a szívműködés termel. Az Applied Physics Letters lapjain közzé tett technika lényege, hogy a szívdobogás közben a mellkas alakváltozása olyan piezoelektromos réteget mozgat, amely ezt a mechanikus tevékenységet elektromos árammá alakítja. A módszer nyolcszor annyi áramot termel, mint amennyire a pacemaker működéséhez szükség van.

Modellkísérlet tanúsága szerint az áramot termelő szerkezet percenként 7-700 szívdobbanás között bármilyen ütem esetén megfelelő teljesítményt nyújtana. A kutatók most azon dolgoznak, hogy elkészítsék a készülék élőlénybe beoperálható változatát.

2012.02.14 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések