Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívbajra figyelmeztető jelek az arcon

kategória: Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

A szemhéjon jelentkező zsírfelhalmozódás, illetve a ritkuló haj előre jelezheti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket - áll egy friss tanulmányban. Dán kutatók eredményei alapján azok az emberek, akik az öregedés jelei (szemhéjon felhalmozódott zsírszövetet, emelkedő hajvonal, kopaszság, barázdált fülkagyló) közül legalább hármat mutattak, 39 százalékkal nagyobb eséllyel lettek szívbetegek, és 57 százalékkal valószínűbb volt náluk az infarktus esélye a követéses vizsgálat 35 éve során.

"A látszólagos és a valódi kor viszonya a szív- és érrendszeri betegségek kiváló mutatója" - mondta a kutatást vezető Dr. Anne Tybjaerg-Hansen. A Koppenhágai Egyetem biokémikus professzora az Amerikai Szív Társaság éves ülésén, Los Angelesben mutatta be az eredményeket. Elmondása alapján sok orvossal előfordul, hogy nem tudatosan, de figyelembe veszi a páciensek kinézetét, amikor felmerül egy-egy diagnózis gyanúja. Ennek az a meglátás az oka, miszerint az idő előtti öregedés gyengébb egészségi állapotról tanúskodik. "De erre eddig még nem volt tudományos bizonyíték" - mondta Dr. Tybjaerg-Hansen.

A dán kutatócsoport csaknem tizenegyezer 40 éves vagy annál idősebb egyént vizsgált meg, akik részt vettek az 1970-es évek végén kezdődött Koppenhágai Szív Felmérésben. Az orvosok az öregedés olyan nyilvánvaló jeleit vették figyelembe, mint a ráncosodás, az őszülés, a hajhullás, a kopaszodás, a fülkagyló barázdáltsága és a koleszterin-lerakódás a szemhéj környékén. A hosszú távú megfigyelés 35 éve során 3400-an lettek szívbetegek, s több mint 1700-an estek át infarktuson.

Az öregedés jeleinek megjelenése természetesen bizonyos keretek között normálisnak számít. "A kort és a nemet figyelembe véve megállapítottuk, hogy a ráncok mennyisége nem függ össze a szívbetegség kockázatával, de ugyanez az őszülésre is érvényes" - ismertette Tybjaerg-Hansen professzor. Ám ami az emelkedő hajvonalat, a fejtetőn jelentkező kopaszodást, a fülkagyló barázdáit és a szem körüli koleszterin-lerakódásokat illeti, már lényeges összefüggésről lehet beszélni. "Ha például egy 70 és 79 év közötti férfinál ezek közül három-négy látható, akkor 40 százalék nála az isémiás szívbetegség esélye 10 éven belül, lényegesen nagyobb a kevesebb öregedési jelet produkáló kortársaihoz képest" - magyarázta a kutatás vezetője.

"A jól látható jelek vizsgálata a bőrön könnyen a mindennapi rutin részévé válhat - fogalmazott Dr. David Friedman New York-i specialista. - Én főleg az orr alatt jelentkező ráncokat és a felső szemhéj környékét szoktam megfigyelni, mert ezek magas koleszterinszintről árulkodhatnak. Ám senkinek sem szabad messzemenő következtetéseket levonnia a saját bőre vagy haja alapján, ez a mi dolgunk."

Dr. Kenneth Ong, a Brooklyni Kórházközpont kardiológus főorvosa ugyancsak egyetért azzal, hogy a dán kutatás által feltárt tények hozzájárulhatnak a szívbetegségek korai felismeréséhez. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az öregedés jelei csupán rávilágítanak a szívproblémákra, nem pedig azok okozói. "Az embereknek fontos megérteniük a különbséget az együttjárás és a kockázati tényező között. Az emelkedő hajvonallal nincs mit tenni, de a magas vérnyomás például kezelhető" - figyelmeztetett dr. Ong.

2012.11.16 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések