Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívbetegségre hajlamosít a vastag nyak

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Szív- és érrendszeri betegségek

A rövid, vaskos nyak a haskörfogattól független rizikótényező a szívbetegségek kialakulásában, állapították meg a Framingham Vizsgálat kutatói.

Az orvosok már régóta fokozottan ügyelnek a haskörfogat emelkedésére, hiszen a zsigeri szervek környékén lerakódó zsírszövet nagy mennyiségben fokozza a szívproblémák kialakulásának veszélyét. Most azonban kiderült, hogy a nyaki zsírmennyiség szoros összefüggést mutat a szívbetegségek ismert rizikótényezőivel, így például a koleszterinszinttel, vagy a cukorbetegséggel. A vizsgálat az eredeti munkában résztvevők utódainak bevonásával történt, összesen 3320 vizsgálati személlyel. A nyakkörfogat a hasi zsírpárnák figyelembevétele mellett is összefüggést mutatott a szív- és anyagcsere eredetű kockázati tényezőkkel. Az eredményekről az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán számoltak be szerdán a floridai Palm Harborban. A konferencia címe: Kardiovaszkuláris Betegségek Epidemiológiája és Megelőzése.

Ma az elhízás mérésére a testtömegindex, valamint a derékbőség meghatározását alkalmazzák. A nyak vastagsága azonban többletinformációhoz juttatja az orvost. Szakértők szerint az eredmények legfontosabb üzenete mégis az, hogy a felesleges zsírmennyiség, megjelenési helyétől függetlenül nem tesz jót a szívnek, és a 25 feletti testtömegindex fokozza a koszorúér-betegségek kockázatát.

2009.03.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Öregedés: Örök Ifjúság?

Az emberiség ősidőktől fogva keresi azt a bizonyos "életelixírt", amelynek a segítségével, ha lehet, hosszú életen át maradhatna fiatal, tettre kész, egészségesen boldog. Az ember szeretne "fiatalon, szépen megöregedni", ha már a halált nem kerülheti el.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések