Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gyors diagnózison múlhat minden

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A koszorúerek elzáródása következtében kialakult szívroham esetén alapvető a gyors diagnózis, azután az erek állapotának helyreállítása következik. A heveny szívroham szerte a világon egyike a leggyakoribb halálokoknak, minden nyolcadik beteg annak következtében hal meg, hogy a szívben csökkent az oxigénellátás.

A betegek kilátásai annál jobbak, minél hamarabb megkezdődik a sérült erek kezelése, ehhez minél korábbi stádiumban fel kell ismerni a kórfolyamatot. A károsodott szívizomsejtekből felszabaduló troponin fehérjék szintjét mérő érzékeny eljárás a hagyományos módszereknél hamarabb képes kimutatni az infarktust, ezért az utóbbi időben széles körben elterjedt. Az APACE nevű, több egészségügyi centrum bevonásával végzett átfogó vizsgálat szerint azonban az elváltozás megítélése e módszerrel korántsem annyira egyértelmű, mint azt eddig gondoltuk.

Az Európai Kardiológus Társaság párizsi kongresszusán bemutatott tanulmány 887 betegre terjedt ki, akiket sürgősségi egészségügyi ellátóhelyen mellkasi fájdalom miatt kezeltek. A vizsgálat a különböző kórokok elkülönítésére koncentrált: szívrohamról vagy egyéb, koszorúereket nem érintő szívbetegségről van-e szó. Két csoportban tanulmányozták a hagyományos eljárásnak tekinthető EKG-elváltozásokat, illetve a troponinszint dinamikáját az ellátás első órája alatt. Az eredmények szerint a szívrohamot a fehérjeszint abszolút változása jellemezte hatásosabban, szemben a relatív változással: az érték 0,005 és 0,028 mikrogramm/liter között volt. Ezzel szemben az enzimszintben beálló további változások nem adtak semmilyen diagnosztikailag értékelhető információtöbbletet.

A kutatók azt állapították meg, hogy a fehérje szintjében egy óra alatt bekövetkező változást leíró görbe karakterisztikája is irányadó, és hozzásegíthet a helyes klinikai döntéshez. A görbe matematikai elemzése azért fontos, mert a mellkasi fájdalom jellege korbeli és egyéni sajátosságokat mutat. Ezért a szakértők szerint a vizsgálat előzetes elvégzése kifejezetten ajánlott abban az esetben, amikor a szervezet számára nagyobb megterhelést jelentő diagnosztikus és terápiás eszközöket (például koszorúérfestés) szeretnének bevetni. Ily módon elkerülhető, hogy feleslegesen alkalmazzanak ilyen vizsgálatot.

Animáció: HáziPatika.com

2011.09.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Titóniusz, Descartes, Hufeland és a többiek

Az ember ősidőktől kezdve szeretne hosszabban élni, és természetesen vágyai között szerepel a halhatatlanság is. Szeretne aktív, önálló, boldog életet élni, bajok, betegségek, nyomorúságok nélkül. Számos mítosz, legenda dolgozza fel ezt a vágyat.

tovább


Szponzorált hirdetések