Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívbeteg lesz? Elárulja a szeme!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Szemészet, Szív- és érrendszeri betegségek

Sydney-i kutatók felfedezték, hogy a gyakori szemelváltozásban, az úgynevezett retinopátiában  szenvedők nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben. Lehet, hogy a szem a lélek tükre, de az új ausztrál kutatás szerint a szív egészségi állapotáról is tájékoztatást adnak.

Úgy hiszik, hogy ez a betegség, melynek következtében az abnormális vérerek károsítják a szem hátuljában levő fényérzékeny szövetet, a test más részében fennálló hasonló elváltozásra is utalhatnak. "Úgy tűnik, hogy a szem mutatja meg az egész test hajszálereinek állapotát, beleértve a szívet is. Lehetőség nyílt a károsodás felfedezésére, mely segíthet a megelőzésben is" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Jie Jin Wang, a Sydney Egyetem Látáskutatási Központjának munkatársa.
A kettes típusú cukorbetegségben szenvedőkről tudjuk, hogy náluk nagyobb arányban fordul elő a retinopátia és a szívbetegség a hajszálerek károsodása miatt. A British Medical Journalban megjelent cikk azonban kifejtette, hogy a hasonló szembetegséggel küzdő nem cukorbetegeknél ugyanolyan magas a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Dr. Wang csoportja 3 000 ausztrált követett nyomon 12 éven át. Azt találták, hogy a cukorbetegségben és közepes súlyosságú retinopátiában szenvedők hatszor nagyobb valószínűséggel haltak meg szív-és érrendszeri betegségben, miután az egyéb tényezőket rögzítették. A retionopátiában szenvedő nem cukorbetegek 50 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akiknek a szemében nem volt tapasztalható ez az elváltozás. Dr. Wang elmondása szerint a felfedezés nagy jelentőséggel bír, mivel 50 év felett minden tizedik nem cukorbeteg szenved ebben a szembetegségben.

"Sok emberről van szó, akiknél a szemük állapotából előre jelezhetők az esetleges szívbetegségek." Véleménye szerint az idősebb korosztály esetében a szemvizsgálatot is be kellene venni a szív-és érrendszeri betegségek szűrésébe. "Akiknél retinopátiát diagnosztizáltak, a továbbiakban is ellenőrizni kell a szívük állapotát."

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.14 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulás rizikófaktorai

A csontok leépülése a kor előrehaladtával mindenképpen bekövetkezik, de ha kóros mértékben és már idejekorán felbomlik a csontépítési és csontbontási folyamatok egyensúlya, akkor nyilván elkerülhetetlen a csontritkulás.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések