Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívbeteg? Életvesztélyes lehet önre a düh!

kategória: Pszichológia, Szív- és érrendszeri betegségek

A szívbetegséggel élők jobban teszik, ha odafigyelnek rá, hogyan kezelik saját agressziójukat.

A legújabb kutatások szerint ugyanis azok a szívbetegek, akik elnyomják dühüket, háromszor nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot, mint azok, akik mindig kimutatják érzelmeiket. "Ez persze nem azt jelenti, hogy a dühkitörések jelentik a megoldást erre a problémára" - nyilatkozta Dr. Johan Denollet, a Tillburg Egyetem munkatársa.


Az emberek általában vagy szabadjára engedik a dühüket, vagy teljesen elnyomják agressziójukat, de "a legfontosabb talán az, hogy megtaláljuk az arany középutat, és próbáljuk normálisan kezelni ezeket a helyzeteket. Konstruktívan és kompromisszum készen" - nyilatkozta Dr. Denollet.

A düh károsíthatja a véráramlást és abnormális szívritmus kialakulásához vezethet, ami növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyeit. A düh elfojtása mindenképpen rosszat tesz a szívnek. A mostani kutatás során a D-típusú személyiség, az agresszió és az elfojtott düh kölcsönhatásait, valamint ezek szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait vizsgálták a tudósok. A D-típusú személyiséggel élők gyakran szenvednek agressziótól és más negatív érzelmi problémáktól, valamint jellemző rájuk, hogy nehezen fejezik ki érzelmeiket szociális közegben.

Általában ötből egy ember D-típusú személyiség, de a szívbeteg között különösen magas a D-típusú személyiségek előfordulásának aránya. A mostani kutatásban 644 szívbeteg vett részt, akiket közel hat évig tartottak megfigyelés alatt. A vizsgálat ideje alatt 20 százalékuk szenvedett szívrohamot vagy esett át valamilyen nagyobb szívműtéten.

A megfigyelt önkéntesek két százaléka hunyt el a vizsgálat idején és összesen 27 százalékuk volt D-típusú személyiség. Az agresszió és az elfojtott düh a vizsgálatot vezető kutatók szerint szinte minden esetben összefüggésbe hozható a súlyosabb szívbetegségekkel, de csak addig, amíg más faktorokat, például a vérnyomást és más szívbetegséget figyelmen kívül hagyjuk.

A szívrohamra való hajlam és az elfojtott düh közti kapcsolat azonban minden más tényező figyelembe vétele esetén is megmarad. A kutatási eredmények szerint a vizsgált D-típusú személyiségek 20 százalékának voltak dühkezelési problémái, míg a más típusú emberek mindössze 4 százalékának.

"A düh egyike azoknak az érzelmeknek, amik azt sugallják, hogy valami nincs rendben, valami nem úgy működik, ahogy mi szeretnénk - írják a kutatók - Az embereknek tisztában kell lenniük ezzel, és nem szabad elnyomniuk magukban a dühöt és az agressziót. Mindenképp tenni kell valamit, hogy ezek az érzelmek megszűnjenek és kiderüljön, mi okozza őket."

Animáció: HáziPatika.com

2010.05.24 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések