Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívbeteg? Akkor kérjen oltást influenza ellen!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Influenza (világ)járvány, Szív- és érrendszeri betegségek

A szívproblémák az influenza okozta halálozás jelentős részéért felelősek - állítják a Lancet Infectious Diseases folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői. A szakértők azt javasolják, hogy a szívbetegek oltassák be magukat influenza ellen.


Charlotte Warren-Gash és Andrew Hayward, a londoni University College infektológus-epidemiológusai az 1932 és 2008 közötti influenzajárványok során bekövetkezett szívinfarktusok mortalitását vizsgálta (a jelenleg zajló H1N1 járvány nem került bele a vizsgálatba). A tanulmány szerint a halálozások 35-50 százaléka írható a szív-érrendszeri problémák számlájára amiatt, hogy a vírus okozta gyulladás a véralvadást szabályozó rendszerre is kifejti hatását és vérrögök jönnek létre az erekben.

"Úgy véljük, az influenza elleni oltást feltétlenül javasolni kell a veszélyeztetetteknek, különösen a szív-érrendszeri betegségekben szenvedőknek" - írták a szerzők. Jelenleg a szezonális influenza elleni vakcinát a krónikus betegségekben szenvedőknek ajánlják, amelybe beleértik a szív-érrendszeri betegségeket, azonban más problémákat, így a magas vérnyomást például nem. Nagy-Britanniában a krónikus betegek mindössze 47,2 százaléka dönt az oltás mellett.

Animáció: HáziPatika.com

2009.09.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulás rizikófaktorai

A csontok leépülése a kor előrehaladtával mindenképpen bekövetkezik, de ha kóros mértékben és már idejekorán felbomlik a csontépítési és csontbontási folyamatok egyensúlya, akkor nyilván elkerülhetetlen a csontritkulás.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések