Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívbeteg? Akkor depressziós is lehet!

kategória: Depresszió, Szív- és érrendszeri betegségek

A szívbetegek különösen hajlamosak a depresszióra, ezért rendszeresen szűrni kellene őket, szükség esetén pedig kezelni a betegeket, hogy meggyógyuljanak és ezáltal javuljon általános egészségi állapotuk - hívja fel a figyelmet az Amerikai Kardiológus Szövetség.A Yale Egyetem Népegészségügyi Iskolájának kutatói állítják, hogy a szívbetegség és a depresszió egybefonódnak, és nem szabadna különállóan kezelni a szívet és az elmét. Dr. Judith H. Lichtman, a közlemény egyik társszerzője, egyben a Yale epidemiológus docense elmondta, hogy ha sikerülne jobban megérteni a depresszió és a szívbetegség közti kapcsolatot, könnyebbé válna a felismerés és a kezelés is. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság hozzájárulásával készített közlemény az első, mely összefüggést talált a szívbetegség és a depresszió közt.

A szakértők gyakori rutinszerű szűrést depresszió szűrést javasolnak az idült szívbetegségben szenvedők számára úgy a kórházakban, mint az orvosi rendelőkben, vagy a rehabilitációs intézetekben.
A kiszűrt eseteket segíteni kell, hogy megtalálják a legmegfelelőbb szakellátást. Folyamatosan oda kell figyelni, hogy a betegek betartsák a kezelési tervet, és együtt kell működni a különböző szakterületek képviselőinek. Bár még nem bizonyított, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők depresszió szűrése javítaná a betegek eredményeit, az már ismert, hogy a depresszió fokozza a morbiditást és a mortalitást, és rosszabb életminőséghez vezet. Úgy tűnik, hogy a szívbetegek körében háromszor gyakoribb a depresszió, mint az általános lakosságban, és a szívbetegek 20 százalékánál teljesülnek a depresszió diagnosztikai kritériumai. A kutatók szerint különösen a fiatal nők veszélyeztetettek.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.07 10:10:35

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyszerszedés buktatókkal

Rendesen beveszi a kalciumot, s mégsem használ csontjainak? Pedig előfordulhat, mert gyógyszereink és ételeink között is felléphetnek olyan kölcsönhatások, amelyek akadályozhatják az eredményes kezelést.

tovább

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések