Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívbeteg? Akkor depressziós is lehet!

kategória: Depresszió, Szív- és érrendszeri betegségek

A szívbetegek különösen hajlamosak a depresszióra, ezért rendszeresen szűrni kellene őket, szükség esetén pedig kezelni a betegeket, hogy meggyógyuljanak és ezáltal javuljon általános egészségi állapotuk - hívja fel a figyelmet az Amerikai Kardiológus Szövetség.A Yale Egyetem Népegészségügyi Iskolájának kutatói állítják, hogy a szívbetegség és a depresszió egybefonódnak, és nem szabadna különállóan kezelni a szívet és az elmét. Dr. Judith H. Lichtman, a közlemény egyik társszerzője, egyben a Yale epidemiológus docense elmondta, hogy ha sikerülne jobban megérteni a depresszió és a szívbetegség közti kapcsolatot, könnyebbé válna a felismerés és a kezelés is. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság hozzájárulásával készített közlemény az első, mely összefüggést talált a szívbetegség és a depresszió közt.

A szakértők gyakori rutinszerű szűrést depresszió szűrést javasolnak az idült szívbetegségben szenvedők számára úgy a kórházakban, mint az orvosi rendelőkben, vagy a rehabilitációs intézetekben.
A kiszűrt eseteket segíteni kell, hogy megtalálják a legmegfelelőbb szakellátást. Folyamatosan oda kell figyelni, hogy a betegek betartsák a kezelési tervet, és együtt kell működni a különböző szakterületek képviselőinek. Bár még nem bizonyított, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők depresszió szűrése javítaná a betegek eredményeit, az már ismert, hogy a depresszió fokozza a morbiditást és a mortalitást, és rosszabb életminőséghez vezet. Úgy tűnik, hogy a szívbetegek körében háromszor gyakoribb a depresszió, mint az általános lakosságban, és a szívbetegek 20 százalékánál teljesülnek a depresszió diagnosztikai kritériumai. A kutatók szerint különösen a fiatal nők veszélyeztetettek.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.07 10:10:35

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések