Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szív Világnapja a Bayer HealthCare támogatásával

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

"Egy Világ, Egy Otthon, Egy Szív"

"Egészséges felnőtt - egészséges gyermek" volt a mottója az immár 12. alkalommal megrendezett Szívünk Napja eseménynek a Városligetben, ahol a Bayer Hungária Kft. is jelen volt változatos programjaival.

2000 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján a szívünkre és az egészséges életmód fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet a Szív Világszövetsége. A Szív Napja mára a legnagyobb olyan programmá vált, amely a szív- és érrendszeri betegségek fontosságát hangsúlyozza. Világszerte 100 országban rendezik meg ezen a napon. A Bayer gyógyszergyár, amely meghatározó szerepet játszik a szívbetegségek gyógyszeres kezelésében, immár nyolcadik éve támogatja a nemzetközi kezdeményezést.

Az idei kampányban a Világszövetség az édesanyákra összpontosít, hiszen ők a család "karmesterei", vigyázniuk kell a saját maguk, gyermekeik és egész családjuk egészségére. A kampány fő üzenete, az "Egy Világ, Egy Otthon, Egy Szív" is jól jelképezi a célt. Ha odafigyelünk az egész család szívének egészségére, azzal a jövő generációját is megvédjük. Hiszen ha a szülők az egészséges étkezésre szavaznak, többet mozognak, nemet mondanak a dohányzásra, azzal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Így példát mutatnak gyermekeiknek, emellett pedig egészségüket is óvják.

A gyógyszergyár a Szív Világszövetséggel együttműködve azon dolgozik, hogy felhívja az édesanyák és gyermekeik, illetve a társadalom figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőire, valamint támogassa a szívbarát életmód elterjesztését. A cég ennek megfelelően idén is színes programokkal várta az érdeklődőket a Városligetben. A vérnyomás, vércukor, koleszterin és pitvarfibrilláció-szűrés mellett népszerű volt a diétás tanácsadás, ahol az érdeklődők tippeket kaptak szívüknek megfelelő, mégis változatos étrend kialakítására. A sátor előtt a nordic walking iránt érdeklődők nemcsak kipróbálhatták ezt a különleges mozgásformát, mely egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit, hanem el is sajátíthatták az alapvető szabályokat. Egy lengyel felmérés igazolta, hogy a nordic walking biztonságos és előnyös edzésforma a szívelégtelenségben szenvedőknek, különösen a 65 feletti korosztály számára.

Létfontosságú, hogy a nők megismerjék személyes kockázati tényezőiket a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban és változtassanak saját és családjuk életmódján, hiszen ezek a megbetegedések vezető haláloknak számítanak világszerte. 2008-ban 17,3 millió ember halálát okozták, mely az összhalálozás 30 százaléka, 2030-ra pedig ez a szám elérheti a 23,6 milliót. A szívbetegség - a közhiedelemmel ellentétben - nem csak az idős korosztályt érinti. Egy friss kutatás szerint már az elhízott gyermekeknél is megtalálhatók a szívbetegség első jelei, mint például a magas vérnyomás. Sőt az Egyesült Államokban a nők esetében a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak.

A szívbetegségek kockázati tényezőinek többsége, mint például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a túlsúly, a cukorbetegség megelőzhetőek lennének egészséges életmóddal. Ezek a betegségek kontrollálhatók, kezelhetők és enyhíthetők a mindennapi életmódban történt apró változtatásokkal, mint az egészséges diéta, a rendszeres testmozgás és a dohányzás kerülése. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a testsúly-, vérnyomás- és koleszterinszint csökkenés, a dohányzásról való lemondás és alacsony dózisú acetilszalicilsav terápia 36 százalékkal csökkentheti a szívinfarktusok számát a következő három évtizedben.

Az acetilszalicilsav az egyik leggyakrabban alkalmazott készítmény világszerte, számos kutatás és klinikai tapasztalat bizonyította hatékonyságát. Történelme az ókorig nyúlik vissza, az ókori Egyiptomban a fűzfa kérgét vagy ennek leveleit használták fájdalomcsillapításra. Az acetilszalicilsavat mint gyógyszert 113 éve 1899-ben jegyezték be, 1989 óta pedig a szív- és érrendszeri betegségek kezelésének alapvető eleme, hiszen rendszeres szedésével megelőzhető a szívinfarktus és a stroke. Az alacsony dózisú acetilszalicilsav-terápia bizonyítottan 30 százalékkal csökkenti a szívinfarktus rizikóját és 25 százalékkal a stroke kockázatát.

Az alacsony dózisú acetilszalicilsav alkalmazását a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében számos nemzetközi egészségügyi szervezet támogatja és ajánlja, mind az elsődleges, mind másodlagos megelőzés esetében. Az Európai Kardiológusok Társasága (European Society of Cardiology, ESC) másodlagos prevenció céljából élethosszig tartó acetilszalicilsav-terápiát javasol már kialakult szív- és érrendszeri betegségek esetén. Az Egyesült Államok Prevenciós Szolgálati Munkacsoport (US Preventive Services Task Force, USPSTF) 2009. évi ajánlása szerint férfiak esetében 45 és 79, míg nők esetében 55 és 79 éves kor között javasolt megelőzés céljából az alacsony dózisú acetilszalicilsav-terápia alkalmazása, mint elsődleges prevenciós eljárás, természetesen a haszon/kockázati arány figyelembe vételével.

Hogy mely esetben szükséges az alacsony dózisú acetilszalicilsav alkalmazása, arról minden esetben orvosi vizsgálat és konzultáció szükséges, a terápia alatt szintén folyamatos orvosi kontroll javasolt.

A Bayer Group nemzetközi vállalat az egészségügy, a mezőgazdaság és a csúcstechnológiai anyagok területén tevékenykedik. A németországi Leverkusen központú Bayer HealthCare, a Bayer AG részlege, 2011-es 17,2 milliárd eurós árbevételével az egészségügyi és orvosi iparág egyik vezető vállalata. Egyesíti az állategészségügyi, a lakossági és orvosi ellátási, valamint a gyógyszerészeti divíziók tevékenységét világszerte. A vállalat célja olyan termékek kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása, melyek az emberek és állatok egészségét szolgálják szerte a világon. A cég 100 országban van jelen, világszerte 55,700 munkavállalót foglalkoztat (2011. december 31-ei adat). További információ a Bayer HealthCare weboldalán olvasható.

2012.11.06 11:24:35

forrás: 50pluszSzponzorált hirdetések