Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vércukormérés - tű helyett kontaktlencse

kategória: Diabétesz

A sok millió diabéteszes ember számára néha kellemetlen vagy éppen kifejezetten fájdalmas lehet az állandó vércukorszintmérés. Az Akroni Egyetem kutatói egy olyan speciális kontaktlencsét fejlesztettek ki, amely képes érzékelni a glükózt, pontosabban a könnyben lévő vércukrot. Amennyiben a cukor nem használódik fel az anyagcsere folyamán, és a elkezd megemelkedni a vércukor szintje, a kontaktlencse érzékeli a változást, és elszíneződéssel jelzi.


"A kontaktlencse gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint az iskolai kémiaórákról jól ismert lakmuszpapír. A pH-papír is színt változtat attól függően, hogy savas, vagy lúgos kémhatás éri - magyarázta dr. Jun Hu, az Akroni Egyetem vegyész docense. - Hasonló elvre épül a speciálisan kialakított kontaktlencse működése is: a cukormolekulák úgy viselkednek, mint a protonok egy pH-tesztcsíkon, és a cukorkoncentráció megemelkedésének hatására a lencsékbe ültetett festékanyag megváltoztatja a szem színét."

A cukorbeteg felhasználó persze nem láthatja a saját szemszínének megváltozását, hacsak nem nézi meg a tükörben. Ezért a kutatók egy okostelefon alkalmazást is kifejlesztettek, amely a szemről készített fénykép alapján képes kiszámolni a lencse képe alapján a cukor koncentrációját. Ehhez nincs is szükség másra, mint egy kamerával ellátott okostelefonra.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések