Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az idős agy küzd a színekért

kategória: Öregedés

A kor előrehaladtával szemünk érzékelése hanyatlik, így egyre kevésbé tudjuk megkülönböztetni egymástól a színeket. Ezzel párhuzamosan azonban agyunk azon dolgozik, hogy minimálisra szorítsa negatív hatást - derül ki egy friss kutatásból.

A Liverpooli Egyetem kutatói összesen 185 önként jelentkezőt vontak be a vizsgálatba, színeket normálisan érzékelő 18 és 75 év közöttieket. Az idős emberek szeme a csapreceptorok érzékenységének csökkenése miatt egyre kevésbé képesek megkülönböztetni egymástól az árnyalatokat, különösen a sárga-kék tengely mentén. Kiderült azonban, hogy a résztvevők színérzékelését alig érinti a korral járó köztudott változás.

Ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a kísérleti alanyoknak zöld színárnyalatok közötti különbséget kellett észrevenniük nappali fényben. Ami a fiatalok számára egyértelműen zöld volt, az az idősebbeknek inkább sárgás.

Dr. Sophie Wuerger, a tanulmány szerzője szerint a bizonyos látóideg-pályák képesek a kompenzációra, így fordulhat elő, hogy a színérzékelés időskorban is megmarad. "A színlátás nagyjából állandó, a korral járó lencsesárgulás ellenére. Ebből arra következtethetünk, hogy az agy látásért felelős régiója újrakalibrálja magát."

2013.05.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

13 jó tanács visszérbetegeknek

Ha szedünk is vénát erősítő készítményeket visszeres panaszainkra, az önmagában sosem elég, hiszen életmódváltás nélkül a legjobb tabletta sem tehet csodákat. Mire kell mégis ügyelnünk a mindennapokban? Tippek azoknak, akik visszérrel élnek.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések