Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az idős agy küzd a színekért

kategória: Öregedés

A kor előrehaladtával szemünk érzékelése hanyatlik, így egyre kevésbé tudjuk megkülönböztetni egymástól a színeket. Ezzel párhuzamosan azonban agyunk azon dolgozik, hogy minimálisra szorítsa negatív hatást - derül ki egy friss kutatásból.

A Liverpooli Egyetem kutatói összesen 185 önként jelentkezőt vontak be a vizsgálatba, színeket normálisan érzékelő 18 és 75 év közöttieket. Az idős emberek szeme a csapreceptorok érzékenységének csökkenése miatt egyre kevésbé képesek megkülönböztetni egymástól az árnyalatokat, különösen a sárga-kék tengely mentén. Kiderült azonban, hogy a résztvevők színérzékelését alig érinti a korral járó köztudott változás.

Ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a kísérleti alanyoknak zöld színárnyalatok közötti különbséget kellett észrevenniük nappali fényben. Ami a fiatalok számára egyértelműen zöld volt, az az idősebbeknek inkább sárgás.

Dr. Sophie Wuerger, a tanulmány szerzője szerint a bizonyos látóideg-pályák képesek a kompenzációra, így fordulhat elő, hogy a színérzékelés időskorban is megmarad. "A színlátás nagyjából állandó, a korral járó lencsesárgulás ellenére. Ebből arra következtethetünk, hogy az agy látásért felelős régiója újrakalibrálja magát."

2013.05.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések