Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szintetikus fehérje győzheti le az influenzát

kategória: Gyógyszerészet, Nátha-influenza

Két órán belül aktiválja a veleszületett immunrendszert egy, az oltásokban hatásjavító szerként már használt szintetikus fehérje, így alkalmazása segíthet megelőzni az influenzás tünetek megjelenését - állapították meg amerikai kutatók. A PLoS ONE című tudományos online folyóiratban közzétett tanulmány eredménye azt mutatja, hogy az EP67 jelű szintetikus fehérje alkalmazása után a kísérleti egereken sokkal enyhébben jelentkeztek a betegség tünetei, a halálos dózisú vírussal megfertőzött állatok pedig életben maradtak.


A San Diegói Állami Egyetem kutatói Joy Phillips vezetésével vizsgálták, hogy az egyébként az influenza elleni védőoltásokban adjuvánsként (hatásjavító szerként) jelen lévő fehérje milyen hatást vált ki. A fehérjét a vírussal való találkozást követő 24 órán belül adagolták a kísérleti egereknek. Kiderült, hogy a szer nagymértékben aktiválja az állatok veleszületett immunrendszerének elemeit, így az influenzavírusokkal való találkozást követően testük szinte azonnal reagált a fenyegetésre, jóval gyorsabban, mint egyébként.

Mivel az EP67 nem az influenzavírussal szemben lép fel, hanem az immunrendszert "élesíti be", többféle vírussal szemben is hatékonyan alkalmazhatják a jövőben - idézte a kutatókat a Science Daily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.12 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Talpra álltak a súlyos csontritkulás után

Újra minőségi életet élhet és képes magát ellátni súlyos csonttörés után is az az idős ember, aki megkapja a megfelelő kezelést. Erre példa az a két asszony, aki videónkban a csontritkulás okozta problémáiról és a kezelésekről beszél.

tovább


Szponzorált hirdetések