Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pikkelysömörös? Most menjen orvoshoz!

kategória: Bőrgyógyászat, Gyógyszerészet

Megbecsülni sem lehet, hányan olyan pikkelysömörös él úgy, hogy már belefáradtak a küzdelembe és évek óta orvoshoz sem mennek betegségükkel, mert az eddigi terápiák alig vagy egyáltalán nem hoztak számukra javulást.

Nekik jó hír, hogy újabb biológiai terápiákat lettek elérhetőek a súlyos plakkos pszoriázisban szenvedő betegeknek TB-támogatással.

Médiatár főoldal
képgaléria

A pikkelysömörről és a kezeléséről

A pikkelysömörről és a kezeléséről

A biológiai terápiák célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelős, a szervezetben termelődő biológiai anyagokat. A tapasztalatok szerint a jelenleg elérhető készítmények néhány esettől eltekintve eddig minden beteg állapotában lényeges javulást hoztak - mondta dr. Kemény Lajos a Magyar Dermatológiai Társaság elnöke.

Ma már nem elégszenek meg azzal, ha a tünetek kismértékben javulnak, az az elvárás, hogy a tünetek 70 százalékkal mérséklődjenek. A modern gyógyszerek használatával a betegek 60-80 százaléka teljesen tünetmentessé tehető - ismertette a biztató adatokat dr. Gyulai Rolland a Magyar Dermatológiai Társaság Pszoriázis szekciójának elnöke. 10 éve még elképzelhetetlen volt, hogy évi 4 injekcióval tünetmentesen élhessen egy pikkelysömörös - ma már ez elérhető állapot.

Magyarországon a becslések szerint körülbelül 200 ezer pikkelysömörös beteg él, tüneteik az enyhétől a nagyon súlyosig terjednek. A súlyos tünetek nem "csupán" csúnyák, hanem az ízületekre is hatással vannak, a súlyos pszoriázisban szenvedők 20 százalékánál akár rokkantsághoz is vezető ízületi gyulladás lép fel. Az ízületekre húzódó betegség rendkívül fájdalmas, az ízületek felszívódhatnak, elpusztulhatnak - mondta dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem adjunktusa, aki elmondta, hogy a betegek 25 százaléka középsúlyos, 8 százaléka súlyos pikkelysömörös állapotban él.
Tudta?

A pikkelysömör (pszoriázis) egyike a népességet világszerte sújtó leggyakoribb gyulladásos bőrbetegségeknek. A betegség tünetei viszonylag fiatalon, általában 20 és 30 éves kor között alakulnak ki. Az élethosszig tartó betegség mind az egyénre, mind a társadalomra jelentős terhet jelent.


Ezeknek az ízületi elváltozásoknak a megjelenése azonban a korszerű terápiákkal megelőzhető - hívta fel a figyelmet Dr. Kemény Lajos.
A biológiai terápiák azonban nem érhetőek el a háziorvosnál, ezért ha valakinek van ez a betegsége, és elégedetlen az állapotával, akkor keresse fel a hozzá legközelebb eső Biológiai Terápiás Centrumot.

A biológiai terápia drága. Azok kaphatják társadalombiztosítási támogatással térítésmentesen, akik a hagyományos kezelésre nem reagálnak. Ha valaki enyhe tüneteivel is szeretné az új készítményeket használni, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia: évi 3-5 millió forintba kerül az új gyógyszer.

A pikkelysömörös betegeknél gyakran fordulnak elő anyagcsere-betegségek, például cukorbetegség, zsíranyagcsere zavarok és elhízás. Ezek a kísérőbetegségek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. A szívinfarktus vagy agyvérzés miatti halálozás több mint két és félszer gyakoribb azoknál a betegeknél, akik fiatal koruktól kezdve gyakran szorulnak kórházi kezelésre pikkelysömör miatt.
Felmérések szerint pikkelysömörös betegek negyedénél jelentkezik depresszió és szorongás, 5 százalékukat foglalkoztatja aktívan az öngyilkosság gondolata, és mintegy 10 százalékuk nem akar tovább élni.
Az új kezelési lehetőség valószínűleg drasztikus javulást mutat majd ezeknél a szomorú statisztikai adatoknál is.

Kéky Kira

2010.07.05 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Szedd össze magad!

A manapság újra divatos gyógynövények legkényelmesebb beszerzési módja, ha "konyhakészen" vásároljuk meg azokat egy szaküzletben, a figyelmes szem azonban sok értékes növényt fedezhet fel egy kiránduláson is.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések