Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bármitől függővé válhatunk!

kategória: Szenvedélybetegségek

A függőség szó hallatán a legtöbben a drogokra és az alkoholra gondolunk, pedig a szerencsejátéktól kezdve a videójátékokon át az evésig szinte minden tevékenység iránt kialakulhat. Még a munka is okozhat függőséget! Ha valamilyen tevékenység a jutalom érzésével jár, könnyen kialakíthat függőséget is. Dr. Mark Griffiths szerencsejáték-szakértő 25 éven át tanulmányozta a szerencsejátékosokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a viselkedési függőség szélsőséges formája éppen olyan káros, mint drogfüggőség. Az egyén ilyenkor ugyanis ugyanolyan szociális problémák elé kerülhet, mint a droghasználók, csak hogy a játékszenvedélyét csillapítsa: egy idő után erre költi minden pénzét, és tönkremehet a családi élete, elvesztheti a munkáját.

Emellett súlyos egészségügyi problémák is jelentkezhetnek: szorongás, depresszió, emésztési zavarok, migrén, álmatlanság és az öngyilkosság gondolata. Sőt a megvonási tünetek is hasonlóak lehetnek a drogosokéhoz vagy az alkoholistákéhoz. A szerencsejáték megvonása esetében hidegrázás, légzési nehézségek, izomfájdalmak és szapora szívdobogás is felléphetnek.

A tevékenységek esetében azonban fontos különbséget tenni a túlzott lelkesedés és a függőség között. Dr. Mark Griffiths szerint az alapvető különbség, hogy a túlzott lelkesedés még pozitív dolgokat is hozzáadhat az ember életéhez, a függőség azonban már csak romboló hatású.

A kutatók még nem tudják pontosan megmondani, hogy kinél alakulhat ki biztosan valamilyen viselkedési függőség. A hajlamot azonban sok tényező befolyásolhatja, mint például a genetika, a depresszió vagy a környezeti tényezők. A szakértők szerint a viselkedési függőség talán nem olyan látványos, de ugyanolyan komolyan kell venni, mint a drog- vagy az alkoholfüggőket, és nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kezelésükre is.

2011.12.20 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések