Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Színező szájvizek

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gondolta volna?

Fontos szerepet játszanak a kellemetlen leheletet okozó baktériumok számának és kémiai anyagok szintjének a csökkentésében a népszerű szájvizek. A szerek azonban átmenetileg elszíneződést okozhatnak a fogakon és a nyelven.

A rossz lehelet a fejlett országok lakosságának mintegy felét érinti. A kellemetlen szag a nyelven felszaporodó kéntartalmú anyagokat, többek között hidrogén- szulfidot is termelő baktériumoktól származik. Ez ugyanaz az összetevő, mint ami a tojás rothadásakor is keletkezik. A szájvizeknek két csoportja létezik: azok, amelyek elpusztítják a kéntermelő baktériumokat és azok, amelyek semlegesítik vagy elfedik a kellemetlen szagot.

"Vizsgálataink szerint az antibakteriális hatású és a szagot kémiailag semlegesítő szájvizek egyaránt hatékonyak a rossz lehelet megfékezésében" - nyilatkozta Zbys Fedorowicz, a bahreini Egészségügyi Minisztérium munkatársa. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a klórhexidin tartalmú szerek a nyelv és a fogak észrevehető, bár átmeneti elszíneződését okozhatják és átmenetileg módosíthatják az ízérzékelést is.

A 293 résztvevő bevonásával készült kutatás eredményei szerint az antibakteriális hatóanyagot tartalmazó szerek a szájszag csökkentésében nagymértékben hatékonyabbak voltak a placebót tartalmazó szerekhez képest. A szagok semlegesítésében a klór-dioxid és a cink tartalmú szereket találták a leghatékonyabbnak.

A szájápoló szerek fogszínező tulajdonságaival azonban érdemes idejében számolni.

2008.10.14 10:02:17

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Végbélrák

A végbél betegségei 2.

A hátsó fertályt sem szabad elhanyagolni!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések