Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Színes, mozgókép a szívről - katéterezés helyett

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek, Új termékek, szolgáltatások

A szívkatéterezések nagy része kiváltható cardio-CT-vel - derült ki a Pozitron-Diagnosztika Központ és a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja által szervezett tudományos ülésen.

A kórházi bent fekvést igénylő szívkatéterezések körülbelül negyedénél derül ki, hogy az illetőnek nincs koszorúér-betegsége, tehát ennyi esetben tették ki felesleges procedúrának a beteget.

A jövő kardiológiájában valószínűleg a noninvazív, tehát nem testbe hatoló, ugyanakkor a keringési rendszer működésérpől tökéletes képet mutató eljárások kapnak nagy szerepet.

Ma már Magyarországon is elérhető az a világszínvonalú gép, amely a milliméternél is kisebb részleteket is pontosan képes megmutatni a mozgó szíven.

Kattintson ide, nézze meg a felvételeket!

A 2 fejes, 64 szeletes CT-vel eddig már körülbelül 700 beteget vizsgáltak meg fájdalommentesen, ambulánsan, úgy, hogy az egész vizsgálat a tájékoztatással együtt maximum fél órát vett igénybe.
A vizsgálat után a páciens leleteit szakember értékeli, orvosi véleményt és esetleg kezelési javaslatot is csatolnak hozzá, továbbá a felvételeket odaadják CD-n is. Így a beteg illetve a kezelőorvosa bármikor újra megnézheti a színes képeket.

Magyarországon évente körülbelül 40 ezer ember halálát okozzák szív- és érrendszeri megbetegedések.
- Nagyon sok esetben nincsenek előjelei a szívbetegségnek: az első - és egyben utolsó - tünet a váratlan és végzetes szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál - mondta a rendezvény sajtótájékoztatóján dr. Merkely Béla invazív kardiológus.

Az eljárás egyik előnye, hogy a korai stádiumban lévő szívbetegségek is látványosan megmutathatóak a páciensnek, így az jóval könnyebben rávehető az életmódváltásra.

Nem lehet mindenkit megkatéterezni szűrésképpen, hogy nem fenyegeti-e hirtelen szívhalál. Ez a módszer azonban alkalmas lenne szűrésre is.
- Segítségével időben, megbízhatóan ki lehetne emelni a betegeket, és megfelelő terápiával illetve az életmód-változtatással megelőzhető lenne a tragédiák nagy része - tette hozzá dr. Kiss Róbert Gábor kardiológus.

A szívről sokáig csak nagyon nehezen lehetett diagnosztika szempontból is értékelhető képet készíteni, hiszen a szív dobog, benne a koszorúerek is mozognak.
- A speciális két fejes, 64 szeletes cardio-CT azonban tökéletes, részletes, látványos képet tud készíteni a szívről - mondta dr. Kerecsen Gábor.

A szakma szeretné, ha cardio-CT-t társadalombiztosítási támogatással is el lehetne végezni, jelenleg ugyanis csak önköltséges alapon, 160 ezer forintért kérhető a vizsgálat. A szakemberek már többször kaptak ígéretet a képalkotó eljárás TB-támogatására, reményeik szerint már az év második felében évi 4-5000 vizsgálatot finanszíroz majd a TB - hangzott el a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja és a Pozitron-Diagnosztika Központ által szervezett tudományos ülés előtt.

Kéky Kira

2008.06.30 09:39:13

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyszerszedés buktatókkal

Rendesen beveszi a kalciumot, s mégsem használ csontjainak? Pedig előfordulhat, mert gyógyszereink és ételeink között is felléphetnek olyan kölcsönhatások, amelyek akadályozhatják az eredményes kezelést.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések