Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szikrázó napsütésben is D-vitamin-hiány?

kategória: Táplálkozás

A D-vitamin fontossága mára köztudottá vált, leginkább csak a mennyiséggel és a napfény szerepével kapcsolatban vannak viták. Számtalan tudományosnak tűnő állítással találkozhatunk nap mint nap. Prof. Dr. Ősapay György szakértő ezekben foglal állást. "A vitaminok nélkülözhetetlenek bizonyos életfolyamatokhoz, hiányukban a szervezet működése zavart szenvedhet, kóros állapotok alakulhatnak ki. Ezért újabban a szakemberek nem is egyszerűen vitaminnak, hanem hormonnak tartják őket. A D-vitamin név nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem sok más vitaminhoz hasonlóan több molekulát. Két fő formája van a D2 és a D3, az utóbbi a ténylegesen hatásos" - árulta el a professzor.

Szerinte a D-vitamin-hiány valójában népbetegség. "A trópusok kivételével az újszülöttektől a fiatalokon át, egészen az idősekig az egész világ D-vitaminhiányban szenved. Magyarországon a lakosság mintegy 80 százaléka D-vitaminhiányos. Ennek egyik oka, hogy a táplálékkal nem tudunk elég D2-provitamint juttatni a szervezetünkbe, másrészt nem jutunk elég napfényhez, amely a D2-vitamintból készíti a D3-vitamint. Pedig a szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a D3-vitamin elégséges szintje. A legutóbbi vizsgálatok szerint, a táplálékkal az átlagos D-vitamin-bevitel Magyarországon 88NE (nemzetközi egység), miközben az egyelőre hivatalosan javasolt napi dózis 400NE. Az utóbbi évek orvosi kutatásai viszont a felnőtteknek 2000 NE mennyiséget ajánl. Időseknek, túlsúlyosaknak ennek a kétszeresét. Hiánya gyakran szerepet játszik az asztma, a depresszió, a szívbetegség, a diabétesz vagy akár a túlsúlyosság kialakulásában, hogy csak néhányat említsünk sok egyéb egészségügyi probléma mellett" - mondta Prof. Dr. Ősapay György, a szakterület jó ismerője.

Nyáron elegendő a napfény?
A köztudatban elterjedt, hogy a nyári időszakban elég csupán a napfénnyel biztosítanunk a D-vitamin bevitelt. "Ehhez azonban elsődleges feltétel elegendő D2-vitamin fogyasztása étrendünkben. Másrészt gyakran nem elég a napozás a D-vitamin-hiány megelőzéséhez, hiszen olyan helyeken is kialakul, mint Bogota, Brazília, Kalifornia vagy Costa-Rica. Sok esetben a napsugárzás azért nem elegendő, mert ruhában tartózkodunk a szabadban, vagy mert napolajat használunk a strandon, amely nem engedi a bőrünkbe a D3-vitaminképződéshez szükséges UV-fényt"- mondta Ősapay professzor.

D-vitamin és a porckopás
Összefüggést találtak a plazma-D-vitaminszint és az ízületi kopásra való hajlam között. Kellően magas D-vitaminszint megvédhet az ízületek, porcok kopásától, és az azzal járó mozgáskorlátozottságtól és fájdalomtól. Sőt, az is valószínű, hogy az osteoarthritis D- vitamin hiányra utal.

A táplálkozás és a D-vitamin
Táplálék útján tehát csak a szükséges mennyiség töredékét juttatjuk be a szervezetbe, élelmiszereink közül leginkább a tojásban, a májban, a halolajban, és a tengeri halakban fordul elő a D-vitamin. Ám a magyarok átlagban nagyon kevés halat esznek, ha pedig valaki tojásból próbálja pótolni a mennyiséget, egész fészekaljára való mennyiséget kellene fogyasztania belőle.

2013.08.03 00:02:00

forrás: 50plusz


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Az alma jótékony hatásai

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések