Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szex és New York - herpesszel!

kategória: Fertőző betegségek, Szexológia

Minden negyedik New Yorkban élő felnőttnek van nemi szervi herpesze. Ez az arány az afroamerikaiak körében csaknem 50 százalék - mutatta ki egy hivatalos statisztika.

New York városában a szexuálisan terjedő kettes típusú herpesz szimplex vírus (HSV-2) 26 százalékos előfordulási aránnyal elterjedtebb, mint a 19 százalékos, nagyjából minden ötödik felnőttet érintő országos átlag. A tévésorozatból mozifilmmé avanzsált Szex és New York mitologizált városában sokkal több a női fertőzött mint a férfi (36 százalék a 19 ellen). A New Yorki Egészségügyi Hivatal felmérése szerint a herpesz sokkal gyakoribb az afroamerikaiak körében, mint a fehérek közt. A legtöbb HSV-2-fertőzött nem észlel semmiféle tünetet. Akiknél jelentkeznek a tünetek, azok rendszerint kettő-négy héten belül gyógyuló, periódikusan előforduló, fájdalmas hólyagokról panaszkodnak, melyek a nemi szerveiket érintik.

"A genitális herpesz önmagában nem okoz súlyos problémát a legtöbb ember számára" - mondta el Julia Schillinger, az Egészségügyi Osztály Szexuálisan Terjedő Betegségek Megelőzési és Felügyelő Hivatal surveillance igazgatója. "Egyeseknél azonban kialakulnak a fájdalmas elváltozások, melyek ráadásul elősegítik a HIV terjedését" - tette hozzá, arra ösztönözve a New Yorkiakat, hogy vigyázzanak magukra és egymásra. "A következetes óvszerhasználat segít elkerülni a genitális herpesz elkapását és terjedését" - hívta fel a figyelmet.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.06.13 10:42:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések