Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szeretne 14,5 évvel tovább élni?

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás

Legutóbbi felmérések szerint a dohányzás átlag 14,5 évet vesz el a nők várható élettartamából, de a riasztó tény ellenére a világ női lakosságának jelentős része mégis dohányzik.

"A dohányzás káros hatásai kiterjedtek és jól dokumentáltak, megfigyelhetők a bölcsőtől az idő előtti halálig" - mondta az Amerikai Szülész Orvosi és Nőgyógyászati Főiskola (American College of Obstetricians and Gynecologists - ACOG) képviseletében Dr. Sharon Phelan, aki segített az ACOG-nek olyan szerek kifejlesztésében, melyek segítenek a dohányzásról való leszokásban.


"A dohányzás rendkívül káros szokás, melynek majdnem minden egyes szervre negatív hatása van. Nincs elég jó indok a dohányzásról való leszokás ellen" - mondta Dr. Phelan.

A dohányzás veszélyei:

A tüdőrák kialakulásának fő oka, mely a nők közt a vezető, halállal végződő daganatos megbetegedés.
Egyértelműen növeli más rák típusok, úgy, mint: emlő-, száj-, garat- és gégerák, nyelőcső-, hasnyálmirigy-, vese-, húgyhólyag-, méh- és nyaki daganatok kialakulásának veszélyét.
A dohányzó nők koszorúér betegségre való hajlama kétszer, krónikus obstruktív tüdőbetegség általi elhalálozási rátájuk pedig tízszer nagyobb, mint nemdohányzó nők esetében.
Növeli az emphysema (tüdőtágulás), hörgőgyulladás, csontritkulás, reumás ízületi gyulladás, szemhályog, alacsonyabb menopauza utáni csontsűrűség és csípőcsonttörés valószínűségét. Ezen felül korai menopauzához, fogíny betegségekhez, foghulláshoz vezethet, a bőrt pedig öregíti.
A dohányzó nők nehezebben eshetnek teherbe, a terhes, dohányzó nők pedig a koraszülést, vagy alacsony születési súlyú baba kihordását kockáztatják. Ezen újszülöttek továbbá csökkent tüdőfunkciókkal, hörgőgyulladással vagy asthmával születnek.
A 35 év feletti, fogamzásgátló tablettát szedő nők esélye, halált okozó vérrögök kialakulására fokozott. "
"Terhes nőknek egyáltalán nem lenne szabad dohányozni, és a lakásban való dohányzást is meg kéne tiltani, miután a baba megszületett" - mondta Phelan.
"Sajnálatos módon azonban, az újszülöttek és kisgyermekek sokkal jobban ki vannak téve a passzív dohányzásnak, mint a felnőttek, mivel a gyerekek környezetében lévők gyakran dohányoznak jelenlétükben."
A 3-11 éves gyerekek majdnem 60 százaléka ki van téve a passzív dohányzás ártalmainak, ezáltal egészségük komolyan veszélyeztetett.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.03 17:12:38

forrás: Medipress


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések