Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szeretjük, de nem értjük meg egymást - ez néha furcsa helyzetet okoz

kategória: Pszichológia

Sok ember hiszi, hogy jól megérti azokat, akikkel közeli kapcsolatban áll, ez azonban nem feltétlenül van így.

Egy új kutatás azt állítja, a házastársak kommunikációja valójában néha az idegenekére emlékeztet.

"Az emberek azt gondolják, jobban megértik egymást a jó barátaikkal, mint az idegenekkel, ez azonban nem így van. A jelenséget 'közeli kommunikációs torzítás'-nak nevezzük" - mondta Boaz Keysar, a Chichagói Egyetem munkatársa.

A kísérletben 24 házaspár vett részt. Arra kérték őket, üljenek egymásnak háttal, és magyarázzák el egymásnak néhány nem egyértelmű kifejezés jelentését. Az eredmények kiértékelésekor azt tapasztalták, hogy a résztvevők többsége túlbecsülte a kommunikációja sikerességét.

"Amikor a feleség azt mondja hogy 'Milyen meleg van idebent', és ezzel azt szeretné elérni, hogy a férje kapcsolja be a légkondicionálót, akkor jó, ha tudja: szavait a párja akár félénk romantikus utalásnak is tarthatja. Noha a legtöbben azt várták, hogy kiderül: a házastársukkal jobban kommunikálnak, mint idegenekkel, valójában semmi különbséget nem találtunk a két eset között. Ez mindenkit megdöbbentett, mivel a hozzánk közel álló személyekkel sokkal magabiztosabban beszélgetünk" - mondja a kutatás vezetője, Kenneth Savitsky,

Szerinte "néhány pár valóban egy hullámhosszon van, de azért nem annyira, mint gondolják. Egyszerűen nem gondolnak már arra, hogy a másik szemszögéből is megvizsgálják a dolgokat, mivel azt gondolják, elég közel állnak egymáshoz."

A kutatók szerint a társunkkal és a barátainkkal létrejött kommunikációs probléma gyökere az, hogy azt hisszük, belelátunk a másikba. Így aztán kevésbé értjük meg egymást, mint azt elvárnánk."

2011.02.17 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések