Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szeretjük, de nem értjük meg egymást - ez néha furcsa helyzetet okoz

kategória: Pszichológia

Sok ember hiszi, hogy jól megérti azokat, akikkel közeli kapcsolatban áll, ez azonban nem feltétlenül van így.

Egy új kutatás azt állítja, a házastársak kommunikációja valójában néha az idegenekére emlékeztet.

"Az emberek azt gondolják, jobban megértik egymást a jó barátaikkal, mint az idegenekkel, ez azonban nem így van. A jelenséget 'közeli kommunikációs torzítás'-nak nevezzük" - mondta Boaz Keysar, a Chichagói Egyetem munkatársa.

A kísérletben 24 házaspár vett részt. Arra kérték őket, üljenek egymásnak háttal, és magyarázzák el egymásnak néhány nem egyértelmű kifejezés jelentését. Az eredmények kiértékelésekor azt tapasztalták, hogy a résztvevők többsége túlbecsülte a kommunikációja sikerességét.

"Amikor a feleség azt mondja hogy 'Milyen meleg van idebent', és ezzel azt szeretné elérni, hogy a férje kapcsolja be a légkondicionálót, akkor jó, ha tudja: szavait a párja akár félénk romantikus utalásnak is tarthatja. Noha a legtöbben azt várták, hogy kiderül: a házastársukkal jobban kommunikálnak, mint idegenekkel, valójában semmi különbséget nem találtunk a két eset között. Ez mindenkit megdöbbentett, mivel a hozzánk közel álló személyekkel sokkal magabiztosabban beszélgetünk" - mondja a kutatás vezetője, Kenneth Savitsky,

Szerinte "néhány pár valóban egy hullámhosszon van, de azért nem annyira, mint gondolják. Egyszerűen nem gondolnak már arra, hogy a másik szemszögéből is megvizsgálják a dolgokat, mivel azt gondolják, elég közel állnak egymáshoz."

A kutatók szerint a társunkkal és a barátainkkal létrejött kommunikációs probléma gyökere az, hogy azt hisszük, belelátunk a másikba. Így aztán kevésbé értjük meg egymást, mint azt elvárnánk."

2011.02.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések