Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szerencsejáték-függők az interneten

kategória: Szenvedélybetegségek

A szakemberek szerint egyre több embert érint a játékfüggőség. Ez a lehetőségek megnövekedett számával és az online szerencsejátékok térhódításával magyarázható. "Noha a szerencsejáték a legtöbb ember számára ártatlan társasági esemény, néhányan túlságosan is a rabjává válnak, és aránytalan mennyiségű pénzt és időt fektetnek bele akkor is, ha az már negatívan hat a családi és baráti kapcsolataikra, a pénzügyi helyzetükre" - írja David C. Hodgins, a kanadai Cargay Egyetem professzora.

Egy tanulmány szerint a játékfüggőséghez rendszerint egyéb rendellenességek is társulnak. A legsúlyosabb esetek között az átlaghoz képest négyszer több az alkoholista és a kedélybeteg, és hatszor több a drogfogyasztó. A betegség kialakulásában éppúgy közrejátszanak a genetikai adottságok, mint a környezeti hatások.

Mivel az érintettek nagy része tagadja vagy szégyelli a problémát, esetleg úgy érzi, hogy maga is meg tud birkózni vele, mindössze tíz százalékuk fordul szakemberhez. A segítséget kérőket gyógyszerekkel és viselkedés- vagy családterápiával kezelik. Kutatások szerint a betegek egyharmadának sikerül végleg kigyógyulnia.

"Összefüggés van a szerencsejáték és az egyéb függőségek között, de ezek együttes vizsgálata még hátra van" - olvasható a tanulmányban. Az eddigi felfedezések is mindössze 25 évre nyúlnak vissza. "A technika fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a játékra. Az internetes szerencsejátékokért ki sem kell mozdulni otthonról, így világszerte egyre többen válnak ezek rabjává. Emiatt lenne sürgető feladat kialakítani a szakszerű klinikai ellátórendszert."

2011.05.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések