Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szerelmeskedhet az, akinek infarktusa volt?

kategória: Szexológia, Szív- és érrendszeri betegségek

A szívrohamon átesett betegek több mint 50 százaléka arról számol be, hogy csökkent a nemi aktivitásuk és az elégedettségük a szívrohamot követően. Ennek legfontosabb oka a félelem attól, hogy az aktus újabb rohamot okoz, emiatt pedig stressz nehezíti a szexuális életet. Nagyon fontos számukra, hogy idővel visszanyerjék szexuális aktivitásukat. Ennek ellenére a szexuális tanácsadást, mint az ápolás részét, gyakran elhanyagolják.A szexuális aktivitás fontos az életünk során, de nincs elegendő ismeretanyag a szívrohamot követő szexuális és házasélettel kapcsolatban.

A tanácsadás során bátorítani kell a betegeket a fizikai aktivitásra, és arra, hogy ne tartózkodjanak a házasélettől. A szakápolók azonban gyakran elhanyagolják ezt a feladatukat.

A SAMMI kutatócsoport a Växjö Egyetem Egészségtudományi Karáról egész országra kiterjedő felmérést végez éppen, mely a betegek és partnereik szexuális életét és a házasság működését vizsgálja az első szívroham előtti és utáni időszakban egyaránt.

A CONCORDES kutatócsoport, mely a Linköpingi és Kalmar Egyetem Egészségtudományi Karával működik együtt, az UNITE-hoz hasonló vizsgálatot végzett Svédország három délkeleti megyéjében, hogy felmérje, miként állnak hozzá a szívbetegekkel foglalkozó szakemberek a betegek szexuális és házaséletének kérdéseihez. A kutatást kiterjesztik majd a betegekre és partnereikre is.
Animáció: HáziPatika.com

2009.07.10 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések