Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Személyiségtől is függ a stroke-kockázat

kategória: Neurológia, Pszichológia, Szív- és érrendszeri betegségek

Az A-típusú személyiség és a szélütés kockázatának összefüggését igazolták spanyol ideggyógyászok.

Hatvan évvel ezelőtt két szívgyógyász, Meyer Friedman és Ray Rosenman tízesztendei vizsgálat alapján leírta a mindig időzavarban lévő, állandóan versengő, stresszre érzékeny embertípust, elnevezték A-típusú személyiségnek, és ez a fogalom a szervi betegségek tanulmányozásától a lélektani kutatásig hatalmas lökést adott az orvostudománynak. A megfigyelés lényege az volt, hogy a szívroham lényegesen gyakoribb az élet különböző helyzeteire igen hasonlóan reagáló emberek között.

Ezek a szívbetegek mindig úgy érezték, hogy késésben vannak, mereven szervezett élet és munka szorításában gyötrődtek, igen aktívak voltak, de türelmetlenek önmagukkal és másokkal szemben is. Az A-típusúnak elnevezett személyiség leírása igen sok vizsgálatot indított el, és ezek általában nem tudták megerősíteni azt a föltételezést, hogy a koszorúér-betegségnek ilyen lélektani oka lenne, de azt igen, hogy ez kétségtelenül bizonyos kockázati hajlamot jelent.


Madridban Jose Antonio Egido és munkacsoportja most azt vizsgálta, hogy a szélütés bekövetkezésében a stresszhelyzetek megélése, földolgozása, illetve az A-típusú személyiségjegyek milyen szerepet játszanak. Gondos lélektani és társadalmi elemzést végeztek 150, szélütés miatt klinikájukra került betegnél, és összehasonlításul ezt 300 egészséges, hasonló korú és nemű embernél is megtették. Megtörtént a lélektani fölmérés, illetve mindenkit kikérdeztek az utolsó évben sorsában előforduló súlyos stresszhelyzetről, lelki és társadalmi megrázkódtatásról, feszültségről.

Alapos vizsgálatokkal tisztázták az esetleges szervi betegségeket is: a magas vérnyomást, cukorbajt, szívritmuszavart, koleszterinszintet. A többi kockázati tényezőt is értékelték: a dohányzást, alkoholt, kávét és az energiaitalok fogyasztását.

Kimutatták, hogy az agyi katasztrófát elszenvedő csoportban a szélütés előtti évben négyszer gyakoribb volt az olyan stressz, amit a beteg alig tudott elviselni, mint a kontrollok között. Az A-típusú személyiség megduplázta a súlyos agyi rosszullét kockázatát a kontrollokéhoz képest. Ez a megfigyelés végre adatokkal is megerősítette az orvosok feltételezését. A tanulmányt a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry közölte.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.25 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Cipellőktől a papucsig

A cipő formája az évszázadok során sokat változott, az éghajlaton, az időjáráson és a használati célszerűségen kívül a divat is meghatározta. Örvendetes, hogy ma már a lábbeli egészséges voltára is egyre jobban odafigyelünk.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések