Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szemalakú kamera!

kategória: Gondolta volna?, Szemészet, Új termékek, szolgáltatások

Az emberi anatómia ihlette azokat az amerikai kutatókat, akik kifejlesztették a világ első hajlított, elektronikus "szem" kameráját - derül ki egy szerdán publikált tudományos cikkből.

Az eszköz - melynek mérete és formája megegyezik az emberi szemével - szilikon detektorok szövedékét tartalmazza hajlékony hálózatban, és ezzel torzításmentes digitális és videokamerák új generációjának bevezetője lehet. Már zajlanak a más célú felhasználásokkal kapcsolatos vizsgálatok is. Egyik lehetőség, egy vékony, rugalmas monitor, mely képes detektálni az emberi agy folyamatosan változó felszíne alatt száguldozó elektromos jeleket. Futurisztikus tervezése már rámutat a mesterséges elektromos retina felé vezető útra, mely egy napon talán segíthet az elvesztett látás visszanyerésében, áll a brit Nature című lapban megjelent közleményben.

"Ezzel a módszerrel olyan területekre is képesek leszünk elvinni az elektronikát, ahová korábban sohasem" - nyilatkozta John Rogers, az Illinoisi Egyetem mérnöke, aki Yonggang Huanggal (Észak-nyugati Egyetem) közösen vezette a kutatást. "Elsőként végre sikerült tervezésben is túllépni a hagyományos vékony és lapos korong alapú rendszereket." A hajlítottan elhelyezkedő detektorsorok "sokkal alkalmasabbak retinaimplantátumnak" - tudatta Rogers közleményben. Az állatok szeme általában azért domború, hogy minél több képet be tudjanak fogni, ám eddig a mesterséges vizuális rendszerek csakis lapos képfelvevő felszínekkel működtek. A mérnökök már évtizedek óta próbálták létrehozni az elektronikus látórendszert, ám a működő kamera megalkotása megfoghatatlan maradt.

A jelenlegi digitális kamerák több mint 10 millió pixelt tudnak egy képbe zsúfolni, ám a laposságukból eredő torzítást még mindig nem sikerült kiküszöbölni. A hagyományos érzékelők nem képesek meghajolni anélkül, hogy károsodnának a fényérzékeny pixelek - a félvezető lapocskák, amelyekbe beágyazták őket, merevek és törékenyek. Már egy százaléknyi túlfeszítés is elegendő ahhoz, hogy darabokra törjenek.

Rogers és Huang úgy oldották meg ezt a kihívást, hogy a törékeny, fényérzékeny pixeleket apró, rugalmas drótokkal kötötték össze, melyek akár 40 százaléknyit is képesek hajolni. Ezt az elektronikus hálót gumihártyára illesztették, melyet a retina hajlított alakjára feszítettek ki, majd félgömb alakú üvegkupolára helyezték át, és ezzel készen is volt a lencse. "Ez egy igazán átalakító kutatás" - mondta el Ken Chong, a kutatást finanszírozó Nemzeti Tudomány Alapítvány Mérnöki Igazgatóságának tanácsadója. "Az egyszerű mechanikai alapelvek felhasználásával a kutatók első ízben hoztak létre elektronikai eszközöket félgömb formában, ami lehetővé teszi az emberi szeméhez hasonló képalkotást" - nyilatkozta. A szintén Nature-ben közzétett kommentárban Takao Someya, a Tokyoi Egyetemről azt írta, hogy az új technológia "olyan képalkotó eszközök új generációjának előfutára, melyek széles látószögben, kevés torzítással és kompakt méretben képesek megjeleníteni a képet".

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.08.08 09:49:18

forrás: Medipress


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések