Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szélütés utáni "hibernálás" - a klinikai próbák

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Mesterséges hipotermiával kezelnek szélütött pácienseket skót kutatók vezetésével tizenöt európai orvosi központban ősztől. 1500 pácienst vonnak be összesen. Az EuroHYP-1 elnevezésű program idén szeptemberben vagy októberben indul, és 2017-ig tart. A módszer kipróbálásába bevont kórházakban a szélütéssel felvett pácienseknek felajánlják majd a programban való részvételt, ha pedig magától a szélütött betegtől nem számíthatnak tájékozott beleegyezésre, a hozzátartozók döntését kérik.


A mesterséges "hibernálás" során két Celsius-fokkal hűtik le a páciens testét, hogy megelőzzék a további agykárosodást. Hűtőpárnákkal és intravénásan bejuttatott gyógyszerekkel a szokásos 36,8 Celsius-fokról 34 és 35 Celsius-fok közé viszik le a test hőmérsékletét. Az egész test lehűtése megmentheti az agykárosodástól azokat, akik éppen szélütésen vagy szívrohamon estek át, mert csökkenti az agy oxigénigényét.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.23 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Fogynak a kilométerek

Szép számmal vannak, öntevékeny, idős emberek. Kirándulnak, kocognak, kártyáznak, sakkoznak, különböző társas programokban vesznek rész. A legaktívabbak utazásokat szerveznek bel- és külföldre egyaránt. Mire kell odafigyelni az útra kelésnél?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések