Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szélütés utáni "hibernálás" - a klinikai próbák

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Mesterséges hipotermiával kezelnek szélütött pácienseket skót kutatók vezetésével tizenöt európai orvosi központban ősztől. 1500 pácienst vonnak be összesen. Az EuroHYP-1 elnevezésű program idén szeptemberben vagy októberben indul, és 2017-ig tart. A módszer kipróbálásába bevont kórházakban a szélütéssel felvett pácienseknek felajánlják majd a programban való részvételt, ha pedig magától a szélütött betegtől nem számíthatnak tájékozott beleegyezésre, a hozzátartozók döntését kérik.


A mesterséges "hibernálás" során két Celsius-fokkal hűtik le a páciens testét, hogy megelőzzék a további agykárosodást. Hűtőpárnákkal és intravénásan bejuttatott gyógyszerekkel a szokásos 36,8 Celsius-fokról 34 és 35 Celsius-fok közé viszik le a test hőmérsékletét. Az egész test lehűtése megmentheti az agykárosodástól azokat, akik éppen szélütésen vagy szívrohamon estek át, mert csökkenti az agy oxigénigényét.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.23 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések