Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szélütés után segíthet a jóga

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Speciális jógagyakorlatok segíthetnek a szélütésen átesett betegek rehabilitációjában - hangzott el az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának San Francisco-i kongresszusán. Arlene Schmid és munkatársai a betegek egyénien változó mértékben károsodott mozgásának javításával foglalkoznak különleges jógaprogram segítségével. A nyolchetes mozgásgyakorlatot olyan páciensekkel végeztették el, akik már átestek a hagyományos rehabilitáción, de remélték, hogy állapotuk tovább javulhat.


A szélütés utáni állapotban sokan nemcsak a lakáson belüli közlekedésben szorultak segítségre, hanem a mindennapi élet legegyszerűbb feladataihoz is mások támogatására volt szükségük. A munkacsoport egyik tanulmányában azzal foglalkozott, hogy a betegek mozgásának rugalmassága, testi ereje és kitartása milyen mértékben javul, ha nyolc héten keresztül együttműködnek a jógagyakorlatokat kidolgozó és vezető szakemberekkel. Azt tapasztalták, hogy mindezek a testi jellemzők jelentősen javultak a program végére.

A második téma a korábban megbénult, keveset és nehezen mozgó betegek járáskészségének fejlesztése volt. A szívgyógyászatból ismert "hatperces járógyakorlatot" használták a betegek mozgáskészségének mérésére. Ennek során a beteg saját ütemében gyalogol, közben pedig azt mérik, hogy hány métert tud megtenni. A kezelés végén a gyakorlat ismétlése jól mutatja, hogy mennyit növekedett a teljesítőképesség. A betegek egyensúlyérzéke javult, hosszabb lépésekkel mentek a jógaprogram végén. Az is kiderült, hogy ezt az ütemet viszont nem tudták hat percen át tartani. A kutatók továbbfejlesztik a jógagyakorlatot, és rehabilitációs intézetekben készülnek alkalmazni a technikát.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.09 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések