Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szélütés: kétszeres kockázat rossz táplálkozással

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Az egészségtelenül élők több mint kétszer akkora eséllyel kapnak szélütést, mint tudatosan táplálkozó és ivó, nem dohányzó és rendszeresen mozgó társaik - áll a bmj.com-on.

Az agyi érkatasztrófák világszerte előkelő helyezést foglalnak el a haláloki listákon. Csak az Egyesült Királyságban hétmilliárd fontra becsülik az agyi érkatasztrófák ellátásának költségét. Régóta ismert, hogy az egészséges életmód - dohányzás elhagyása, testmozgás, egészséges étrend - befolyásolja a szívbetegségek kockázatát, ám most a szélütéssel kapcsolatban is kimutatták fontosságát. Kelet-angliai kutatók 20 040 Norfolkban élő férfi és nő bevonásával vizsgálták négy életmódi tényező szerepét a szélütés kockázatában.

A résztvevők 40-79 év közöttiek voltak, akik 1993-1997 közt kitöltöttek egy részletes kérdőívet az egészségi állapotukról és életmódjukról. Mindenkit megvizsgált továbbá egy képzett nővér. Minden egészséges életmódi tényező egy pontot ért: jelenleg nem dohányzás, fizikai aktivitás, mérsékelt alkoholfogyasztás (1-14 egység hetente), valamint magas C-vitaminszint a vérben (50 µmol/l, vagy több). A sok C-vitamin legalább napi ötszöri zöldség-gyümölcs-fogyasztást jelez. Így mindenki kapott egy pontértéket 0-4 között.

Az utánkövetés átlagosan tizenegy és fél évig tartott. A szélütések számát a halotti bizonyítványok és a kórházi zárójelentések alapján határozták meg. Összesen 599 esetet diagnosztizáltak. Egyéb befolyásoló tényezők kizárása után a 0 pontértéket kapók esetében 2,3-szor nagyobb az agyi érkatasztrófa rizikója, mint a 4 pontosok csoportjában, és az összefüggés arányos a pontokkal. Az egypontos csoportban a rizikó 2,18-szorosnak, a kétpontosoknál 1,58-szorosnak bizonyult. Sokkal több nő ért el négy pontot, mint férfi. Szomorúan alacsony azonban azok száma, akik egészségesen élnek, derül ki a közleményből.

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések