Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szélütés fenyegetheti az egyedülálló, boldogtalan férfiakat!

kategória: Férfi problémák, Magas vérnyomás, Pszichológia, Szív- és érrendszeri betegségek

Az egyedülálló, vagy boldogtalan házasságban élő férfiaknak nagyobb az esélyük a végzetes kimenetelű agyvérzés kialakulására, mint boldog házasságban vagy párkapcsolatban élő társaiknak - hívja fel a figyelmet az Amerikai Stroke Társaság.

A tudósok korábbi kutatási adatok felhasználásával jutottak erre a következtetésre. Az 1963-tól 1997-ig tartott Izraeli Isémiás Szívbetegség Kutatás során összesen 10059 önkéntest vizsgáltak meg.


Azok közül a férfiak közül, akik 1963-ig egyedülállóak voltak, 8,4 százalék hunyt el agyvérzésben a következő 34 évben, míg házas férfiak esetében ez az arány csak 7,1 százalék volt. Az életkort, a társadalmi és gazdasági státuszt, a különböző öröklött betegségeket és életmódbeli szokások is figyelembe véve az egyedülálló férfiaknak 64 százalékkal nagyobb az esélyük a végzetes kimenetelű agyvérzés kialakulására, mint a házasoknak.

A házasság azonban nem feltétlenül jelent védelmet az agyvérzés ellen: az adatok szerint a boldogtalan és rossz házasságban élők esetében is 64 százalékkal nagyobb a betegség kialakulásának esélye.

"Korábban nem gondoltuk, hogy a boldogtalan házasságnak ekkora egészségügyi jelentősége van" - nyilatkozta Dr. Uli Goldbourt, a Tel Aviv Egyetem epidemiológusa.

 A kutatásban csak férfiak vettek részt, ezért a nőkre vonatkozó adatok hiányosak. "Ezt természetesen a jövőben orvosolni szeretnénk" - nyilatkozta Dr. Goldbourt.

Animáció: HáziPatika.com

2010.03.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Betegséggel edzeni

Szerencsére az aktív testmozgás egyre többünk életmódjának szerves része lesz. Sőt, vannak olyanok, akik a világ minden kincséért se hagynák ki az aznapra "előírt penzumot". Pedig betegen edzeni nemhogy nem használ, hanem veszélyes is.

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések