Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szellemi fogyatékos dánokon végeztek lobotómiát

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Egy történész hamarosan megjelenő könyvének előzeteseként azt nyilatkozta a dán médiának, hogy 1947 és 1983 között számos dán szellemi fogyatékoson, köztük gyermekeken is végeztek homloklebeny-eltávolítást. Többen belehaltak a műtétbe.

"Az orvosok nem remélték azt, hogy teljesen meggyógyítják őket, de békésebbé akarták tenni őket, talán azért, hogy javítsanak az állapotukon" - nyilatkozta Jesper Vaczy Kragh a Kristelig Dagbladet napilapnak. "Az ilyen műtétek rendszerint nem végződtek jól, és a betegek körülbelül 7,6 százaléka belehalt a beavatkozásba" - állította az egészségügyi történész, akinek a lobotómiáról szóló könyve októberben kerül a könyvesboltokba.

A szerző szerint a szellemi fogyatékosokkal rosszabb dolgok történtek, mint a pszichiátriai betegekkel. Sok műtétet hajtottak végre mindössze hatéves gyermekeken, annak ellenére, hogy agyuk még nem is fejlődött ki teljesen.

A hivatalos adatok szerint 1947 és 1983 között, amikor a lobotómiát a dán törvények tiltották, körülbelül 4500 dán betegen végezték el a beavatkozást. Arról azonban eddig nem tudtak, hogy sok szellemi fogyatékos ember is átesett a műtéten. Kragh becslései szerint több mint 300 szellemi fogyatékos személyen végeztek ilyen operációt ebben az időszakban a koppenhágai egyetemi kórházban és az aarhusi megyei kórházban.

A szellemi fogyatékosok érdekvédelmi szervezete, a LEV elnöke, Sytter Kristensen megdöbbentőnek nevezte a felfedezést.

"Ezek a magasan képzett emberek (orvosok) kihasználták a védtelen embereket anélkül, hogy biztosak lettek volna bármilyen pozitív eredményben" - nyilatkozta a Kristelig Dagbladet napilapnak.

Bertel Haarder egészségügyi miniszter szerint jó, hogy fény derült az esetekre. Véleménye szerint a történtek azt mutatják, hogy a szellemi fogyatékosokat hosszú ideig nem tartották egyenlőnek, és életüket értéktelennek minősítették.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

2010.09.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Befolyásolható szexuális potenciák

Jó lenne, ha erotikus vágyainkat, szexuális képességeinket, a gyönyör adását és fogadását nem befolyásolná idősebb korunkban sem a feszített munka, idegeskedéseink, stresszes óráink, fájdalmaink, örömeink, vagy egy szimpla közlekedési dugóval járó nyűg.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések