Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Széklettel is terjedhet a Creutzfeld-Jakob-kór?

kategória: Fertőző betegségek, Neurológia

Prionok mutathatók ki a szíriai hörcsögök székletében, azaz úgy tűnik, a prionok a széklet útján is terjedhetnek - olvasható The Journal of Infectious Diseases szakfolyóirat július 1-i számában.

 Ez azért lehet fontos, mert ha a feltételezés igaz, akkor az emberi Creutzfeld-Jakob-kór terjedését is másként kell elképzelni.
A szerzők szerint prionok által okozott surlókór, szarvasokban pedig az idült lesoványodással járó betegség természetesen terjed állatról-állatra a nyájon és a csordán belül, de a terjedés mikéntjét egyelőre nem sikerült azonosítani.

Dr. Stanley B. Prusiner és munkatársai a Kalifornia Egyetemen a szíriai hörcsögök jól bevált prionokkal történő szájon át történő fertőzését alkalmazták a prionok székletben való jelenlétének tanulmányozásához. A fertőzött és a nem fertőzött hörcsögök kétnapi összezárása 100%-os fertőzési arányt eredményezett.

A különböző kísérletek alapján a tanulmány szerzői azt a következtetést vonták le, hogy a laboratóriumi prionok orálisan fertőzött szíriai hörcsögökkel való együttéléssel átvihetők, és a fertőzés forrása a prionnal fertőzött széklet.

"Tekintetbe véve a prionok hosszú ideig tartó túlélését a talajban, a jelenlegi kutatás jelentős kérdéseket vet fel a kergemarhakóros, idült lesoványodással járó betegségben illetve surlókórban szenvedő állatok ürülékének biztonságos eltávolításával kapcsolatban, különösen a betegségek korai, aszimptómás szakaszában. A Creutzfeld-Jakob-kórban (CJD) és a sporadikus CJD-ben szenvedő betegek székletének eltávolítását a kórházakban vagy otthoni környezetben is újra kell gondolni" - áll a közleményben.

Egy szerkesztői megjegyzés azonban a következőre hívja fel a figyelmet: "Nem szabad rögtön azt a következtetést levonni, hogy feltétlenül széklettel történő fertőzéssel jutnak át a prionok a szarvasok és a birkák között természetes környezetükben." Dr. P. J. Bosque és Dr. K. L. Tyler a denveri Colorado Egyetem Orvostudományi Központjának munkatársai a következőt írták: "A hörcsögöknek beadott orális prionmennyiség hatalmas volt, és az ezen állatok ürülékében talált magas prionszint - legalábbis közvetlenül a fertőzés után - valószínűleg az oltóanyag közvetlen kiválasztását jelzi."

A kommentár szerzői úgy vélik, hogy a jelenlegi vizsgálatok nem azt bizonyítják, hogy a széklet a felelős az átvitelért a birkákban és a szarvasokban, hanem inkább csak azt, hogy az ilyen jellgű átvitel lehetséges.

2008.07.22 04:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.


Szponzorált hirdetések