Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Százhúsz féle baktérium fénylik a szájban

kategória: Fog- és szájbetegségek

Egy újfajta képalkotó módszerrel akár 120 különböző baktérium, valamint egymás közti kapcsolatuk is kimutatható az emberi szájban - közölte a Nature tudományos magazin. A CLASI-FISH elnevezésű technikát a Woods Hole-i Tengerbiológiai Laboratórium fizikusai fejlesztették ki, Alex Valm vezetésével. "Módszerünk lehetővé teszi, hogy megtaláljuk, pontosan hol vannak a baktériumok, és hogyan viszonyulnak egymáshoz a fogak és az íny felszínén" - magyarázta Alex Valm.

A baktériumok megjelölésére különböző fluoreszcens jelzőfestékeket használnak. Ezzel a technikával fluoreszcens festékkel megjelölt nukleotidszakaszt juttatnak be a sejtbe, ahol az hozzákötődik kiegészítő szakaszához, és a rá jellemző hullámhosszon fényt bocsát ki.

A kutatók 16 különböző fluorofór molekulát használtak, amelyek mind más-más hullámhosszon bocsátanak ki fényt, tehát más-más színnel jelölik meg a baktériumokat. Összesen 120 színkombinációt, vagyis ennyi féle baktériumot tudnak megkülönböztetni megvilágítás után a tizenhat színnel. A módszer segítségével tanulmányozhatják a sokféle baktériumból álló biofilmeket, így megérthetik például azt, hogy miként alakul ki bennük antibiotikum-rezisztencia.

2011.12.13 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések