Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Száz év viselete egy helyen

kategória: Programajánló

Az elmúlt száz év hazai utcai viseletét mutatja be a Kiscelli Múzeum új tárlata, amely archív és kortárs képek párba rendezésével igyekszik dialógust teremteni a letűnt korok viseletei, valamint a mai öltözékek között. A Street Fashion Múzeum - Utcai divat egykor és ma című interaktív kiállítás a 2010 júniusában életre hívott streetfashionbudapest.hu elnevezésű digitális archívum második születésnapjára készült el, és augusztus 21-éig látható.

A közösségi oldalként működő digitális archívum lényege, hogy a felhasználók maguk töltik fel a képeiket, közösen formálva az utcai divatnak szentelt különleges tudományos tárat. A képek megosztása mellett a feltöltőknek egy regisztrációs lapot is ki kell tölteniük: a fotó készítőjének koráról, foglalkozásáról, kedvenc könyvéről, filmjéről, a ruha származási helyéről és áráról szóló adatok pedig értékes háttérinformációkként gazdagítják a felvételeket. A kiállítás is az adatszolgáltatás fontosságára igyekszik rávilágítani: ezek az információk rendkívül izgalmasak lesznek a jövő nemzedékei számára.

A tárlaton a látogatók digitális képkeretekben nézhetik meg a 2010-es és 2011-es nyári zenei fesztiválok látogatóinak öltözködési stílusát és az utca "egyszerű emberének" viseletét. A látogatók a digitális képtár werkfilmjeinek montázsát is megnézhetik. Testközelben láthatják a szerkesztők által legstílusosabbnak ítélt feltöltők egy-egy ruháját. A FashionDays.hu online vásárlói klub támogatásával megvalósuló tárlat különlegessége a fortepan.hu nevű online fotógyűjtemény és a múzeum saját archívuma által szolgáltatott régi felvételek, valamint a kortárs fényképek párba rendezése. A pusztán asszociációkra, vagy tényleges azonosságokra - masnik, forrónadrágok - épülő párba állítás révén a látogatók egészen az 1900-as évektől követhetik végig a hazai viselettörténet alakulását.

2012.06.22 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

  Praktikák:

  Mozgássorok

  Mozgássorok
  tovább


  Szponzorált hirdetések