Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégis figyelni kellet volna a matekórán?

kategória: Pszichológia

A rák kockázata. Befektetési lehetőségek. Kalóriák. A mindennapi élet összes területén számokba ütközik az ember. A Current Directions in Psychological Science című folyóirat egyik cikke azt vizsgálta, hogy a matematikai készséggel megáldott emberek miért értenek jobban a számok nyelvén, és miért dolgozzák fel másként az ezekből származó információt, melyek alapján jobb döntéseket hoznak.

A "matekzsenik" sokkal könnyebben gondolkodnak számok használatával, kevésbé zavarják meg őket az egyéb információk, magyarázta a szerző, Ellen Peters az Ohio Állami Egyetemről. Kutatása során arra kérte a diákokat, hogy rangsorolják a tanulókat látszólag eltérő teszteredményeik alapján. A számok világában otthonosan mozgó emberek általában egyenlőnek találták a 74 százalékban jó teszteket a 26 százalékban helytelenekkel. Akik hadilábon állnak a matematikával, azok jobbnak ítélték meg azoknak a teljesítményét, akiknek az eredményét a helyes válaszok százalékában adták meg.

Az emberek hasonlóképpen hozzák meg döntéseiket. "A gyógyszereknek például van hasznos hatásuk és esetleges mellékhatásuk, melyeket különbözőképpen lehet tálalni - példálózott Peters. - Meg lehet említeni azt a 10 százalékot, akiknél a mellékhatás jelentkezik, de lehet úgy is mondani, hogy az emberek 90 százalékánál ez nem fordul elő." Ahogy a gyógyszerről nyilatkoznak, az befolyásolja, mennyire ítélik veszélyesnek a betegek, különösen azok, akik nem tudnak olyan jól számolni.

Egy másik kutatás kimutatta, hogy csak a kevésbé számorientált emberek tesznek különbséget a között, hogy valaminek 1:100 az esélye, illetve 1 százalékos valószínűséggel fordul elő. Nagyobb kockázatot látnak az előbbiben, pedig a két érték pontosan ugyanannyi. Ennek alapján kellene módosítani azt, hogy miként kommunikálják bizonyos vészhelyzetek és kockázatok előfordulását, például a gyógyszerek mellékhatásait, a földrengéseket, a klímaváltozást és a tőzsde állását.

"A számok nem mások, mint absztrakt szimbólumok, valamilyen módon értelmet kell nekik adnunk - magyarázta Peters. - A jobb matematikai érzékkel megáldott emberek könnyebben kapcsolnak állandó jelentéstartalmat a számokhoz, így jobb döntéseket is tudnak hozni. Ez azt mutatja, hogy a matekóra és a statisztikai tanulmányok később is kamatoztathatók."

2012.02.19 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések