Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem mindegy, milyen színű a gyógyszer!

kategória: Gyógyszerészet

Az egyes hatóanyag-kombinációk különböző néven forgalmazott termékei gyakran eltérő színben kaphatóak. Egy friss tanulmány szerint a készítmények külseje befolyásolhatja, hogy a páciens elfogadja-e a szedésüket. A Brigham and Women's Hospital kutatóinak eredményei alapján a betegek körülbelül fele nagyobb eséllyel utasítja vissza egy generikus gyógyszer szedését, amennyiben az alternatív változat színe eltér a korábban alkalmazottól.

"A pirulák külsejének megváltoztatása összezavarhatja a célközönséget - mondta dr. Aaron Kesselheim, a Harvard Egyetem gyógyszerész professzora. - A betegeimmel folytatott beszélgetések során sokszor szóba kerül ez a probléma. Egyszerűen nem értik, miért néz ki másképp a gyógyszerük." Becslések alapján a sikertelen kezelések harmada-fele a betegek együttműködésének hiányára vezethető vissza.

A tanulmány elkészítésekor olyan betegekre fókuszáltak, akiket epilepsziával kezeltek. Azért esett a kutatók választása erre a csoportra, mert az izomrángásos rohamokkal járó kórképnél már egynapos gyógyszerkihagyásnak is súlyos következményei lehetnek. Összesen hétféle, epilepszia elleni hatóanyagcsoportot különítettek el, amelyek 37 színváltozatban érhetőek el a piacon. 11 472 olyan beteg szerepelt a mintában, akik tíz napja nem váltották ki a receptjüket. Őket 50 050, generikus gyógyszerét rendesen szedő pácienssel hasonlították össze. Kiderült, hogy azok a betegek, akik más színű készítményt kaptak, mint korábban, 27 százalékkal nagyobb eséllyel függesztik fel a kezelést. A diagnosztizált epilepsziások több mint fele nem íratta fel ismét az adott gyógyszert, ha annak színe eltért a megszokottól.

"A pirula színe olyan tényező, melyre figyelniük kellene a gyógyszeripar szereplőinek" - összegezte Kasselheim professzor.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat online kiadásában megjelent tanulmány korlátját képezi, hogy a vizsgálat nem terjedt ki a nem együttműködő betegek esetleges állapotváltozásának követésére.

2013.01.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések