Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szájápolással tehet az érelmeszesedés ellen

kategória: Fog- és szájbetegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

A megfelelő szájhigiéné valószínűleg csökkenti az érelmeszesedés, valamint az ebből eredő stroke és szívbetegség kockázatát - jelent meg a The FASEB Journal nevű lapban.

"Régóta gyanított, hogy az érelmeszesedés valójában egy gyulladásos folyamat és a fog körüli betegségek szerepet játszanak az érelmeszesedés kialakulásában" - mondta dr. Mario Clerici, a tanulmány egyik szerzője. "Ezt kutatásaink is alátámasztják, valamint az is kiderült, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a fogainkról és ínyünkről való megfelelő gondoskodás nagymértékben csökkentheti a fenti súlyos betegségek kialakulásának a kockázatát.

A kutatók enyhe fogágybetegségtől szenvedő - egyébként egészséges - 35 egyén nyaki artériáit vizsgálták, akik átlagéletkora 46 év volt. A vizsgálatokat a fogágybetegség kezelése előtt és után is elvégezték. Megfigyelték, hogy a kezelés után egy évvel csökkent a szájüregi baktériumok mennyisége, a gyulladás, és az érelmeszesedéssel kapcsolatos érfalvastagodás.

"Mivel sok amerikai szenved az fogágybetegségek valamely formájától, a kutatás eredményeit nem lehet figyelmen kívül hagyni" - mondta dr. Gerald Weissmann, a The FASEB Journal főszerkesztője. "Kiderült, hogy az ereink egészsége egy hajszálon - vagy még inkább egy fogselymen - múlik."

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.23 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések