Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szaga van a bőrráknak!

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet

Amerikai vegyészek azonosították azt a szagot, amely a bőrdaganatokból ered. A tudósok remélik, hogy ez a felfedezés segíteni fogja a betegség diagnózisát és kezelését.

Az Amerikai Kémiai Társaság éves kongresszusán, a Pennsylvania állambeli Philadelphiában a kutatók elmondták, hogy a bőrrákkal összefüggő kémiai szagokról történő "profilkészítés" egy nap oda vezethet majd, hogy a diagnózis mindössze egy szkenner a bőr feletti elhúzásából áll majd.

Az orvosok előtt már ismert volt, hogy a bőrdaganatok egy speciális szaggal járnak, és közelmúltbeli tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák képesek jelezni a daganatokat, mert azok más szagúak, mint az egészséges bőr.

"A kutatók már rájöttek, hogy a daganatok más szagot árasztanak, de mi vagyunk az elsők, akik azonosítottuk a bőrrák szagának összetevőit és mennyiségileg is meghatároztuk őket" - nyilatkozta Michelle Gallagher, a philadelphiai Monell Kémiai Érzékelés Központ kutatója, a kutatás vezetője. Gallagher és munkatársai 11 olyan betegnél vizsgálták meg a daganat feletti levegőt, akiknél úgynevezett basaliomát (a leggyakrabban előforduló bőrdaganat) állapítottak meg, az eredményeket egészséges emberektől vett mintákkal hasonlították össze. Az eredmények szerint: "az egészséges bőrhöz viszonyítva más profil, más vegyületekkel; ugyanazok a vegyületek vannak jelen, de a tumoros rész felett egyes vegyületek nagyobb, mások kisebb koncentrációban vannak jelen."

A kutatók nem árulták el, hogy pontosan milyen vegyületeket is találtak, de azt tervezik, hogy meghatároznak egy megbízható "szagprofilt" a bőrrák mindhárom fajtájáról, ideértve a laphámsejtes rákot és a melanomát, a legveszélyesebb formát is.

Gallagher elmondta, hogy reméli, az eredmények "új távlatokat nyitnak a bőrrák diagnózisához a szagok alapján történő azonosítással, amely remélhetőleg sokkal gyorsabb és neminvazív vizsgálatot és diagnózist jelent majd." A bőrrák diagnózisát jelenleg a szabálytalan anyajegyekből vagy elváltozásokból nyert szövettani minta alapján állítják fel.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.09.09 17:56:27

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések