Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szag- és ízteszt gyerekeknek

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Táplálkozás

Ausztrál kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy eljárást, melynek segítségével egyszerűen és pontosan mérhető a kisgyermekek ízlelési (gusztatorikus) és szaglási (olfaktorikus) funkciói.

A tudósok szerint az öt és hét év közötti gyermekek már képesek tizenhat szag és a négy fő íz megkülönböztetésére. A gyermekek által ismert szagok és illatok a következők: virág, narancs, eper, hal, csokoládé, púder, festék, frissen vágott fű, savanyú, mentol, hagyma, fodormenta, fűszeres, orvosság, sajt és benzinszag illetve illat. A négy fő íz pedig a sós, a keserű a savanyú és az édes. A mostani új, három részből álló teszt segítségével a kutatók képesek a kisgyermekek teljes íz- és szaglásfunkcióinak mérésére - jelent meg az Otolaryngology, Head and Neck Surgery c. szaklapban.

Az eddig használt tesztek gyermekek számára nem megfelelők, hiszen túl hosszadalmasak, és olyan szagokat és ízeket is tartalmaznak, amelyeket a kisgyermekek még nem ismerhetnek. Az új teszt segítségével azonban a kemoszenzoros diszfunkciók könnyedén diagnosztizálhatóvá válnak. Az íz- és szaglásérzés elvesztése rengeteg betegség kísérő tünete lehet. Ezek közül leggyakoribbak az orr- és arcüreggyulladások, a feji trauma, valamint a középfület ért sérülések és fertőzések.

2008.07.17 23:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések