Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Svájci lavinaszakértők tanulmányozzák a jégkrémet

kategória: Gondolta volna?, Táplálkozás

A Davosban működő Hó- és Lavinakutató Intézet tudósainak segítségével tanulmányozzák svájci kutatók, hogy miként változik a jégkrém szerkezete, miközben háztartási fagyasztóban, otthon tárolják. Kísérleteikben a lavina kialakulásában kulcsfontosságú jégkristályok szerkezetének meghatározásához használt röntgenkészülékkel vizsgálták a jégkrémből vett mintákat. A lavinakutató intézetben lévő röntgentomográfiás berendezéssel képet lehet készíteni fagypont alatt a jégkristályok szerkezetéről. "Korábban nem tudtunk úgy belenézni a jégkrémbe, hogy tönkre ne tegyük közben a mintát" - magyarázta Cedric Dubois, a Nestlé élelmiszertudósa.

A Nestlé cég azt reméli, hogy sikerül feltárniuk a pontos körülményeket, amelyek mellett a jégkristályok képződnek, és növekednek. Amikor a növekedő jégkristályok elérnek egy bizonyos méretet, megváltoztatják a jégkrém textúráját, amitől az ízélmény is megváltozik.

A vizsgálatokból kiderült, hogy elsősorban a fagyasztószekrények változó hőmérséklete okozhatja a fehér jégkristályok kiválását a jégkrém felületén. Az elvi mínusz 18 Celsius-fok ugyanis csak átlagos hőmérséklet, valójában néhány fokkal mindkét irányban ingadozik, ezért a fagylalt egy része felolvad, majd újból megfagy. A többszöri felolvadás és megfagyás nyomán a jégkristályok egyre nagyobbak lesznek, végül már rontják a jégkrém élvezeti értékét.

2012.03.28 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Sohase mondd, hogy vége, merj újra szeretni!

Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések