Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Súlyosbítja a kövérség az asztmát

kategória: Asztma, Gyógyszerészet

Ötször nagyobb eséllyel kerül kórházba asztmája miatt a kövér beteg, mint sovány sorstársa - derült ki Dr. Michael Schatz és munkatársainak a The Journal of Allergy and Clinical Immunology szeptemberi számában megjelent közleményéből.

A súlyos elhízás rosszabb életminőséggel és a betegség kordában tartásának nehézségével is jár asztmások esetében. A Kaiser Permanente, a Massachusettsi Közkórház és a Harvard Egyetem kutatói 1113 asztmás beteget vontak be vizsgálatukba. Felmérték súlyukat, magasságukat, dohányzási szokásaikat, társbetegségeiket, az asztma kezelés mikéntjét és az életminőséget is. Rákérdeztek az elmúlt évben történt asztma miatti kórházi felvételek számára is. A súly és magasság alapján testtömegindexet számítottak, melynek 30 feletti értéke esetén állapították meg a kövérséget.

A legmegdöbbentőbb az ötször gyakoribb kórházi felvétel, ám egyéb szomorú tényekre is fény derült. A kövér asztmások 2,8-szor gyakrabban küszködnek nap mint nap betegségük következtében problémákkal, és 2,7-szer nagyobb eséllyel képtelen kordában tartani betegségüket. Korábbi kutatások a kövérséget súlyosabb asztmával hozták összefüggésbe. A túlsúlyos, ám nem extrém módon elhízott betegek (25-29-es testtömegindexszel rendelkezők) esetében az összefüggés nem ilyen egyértelmű, ám ez vélhetően csak az alacsony esetszámnak köszönhető. Nem tudni azonban a kapcsolat okát. Dr. Schatzék az alacsonyabb önértékelést okolják, mely miatt a kövér emberek elhanyagolják betegségüket, nem szedik megfelelően gyógyszereiket.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.11 03:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Lelki béke, testi egészség

El tudja képzelni magáról, hogy lótuszülésbe helyezkedik a földön egy párnán, behunyja a szemét, a légzése lelassul, és tisztán és elnyújtva ismétli az "Om" szótagot? Ha olyan tisztelettel tekint a testére, mint a lélek templomára, akkor kezdheti is.

tovább


Szponzorált hirdetések