Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tüdőembólia is lehet a repülés követő ájulás oka

kategória:

Akik elájulnak repülőútjukat követő rövid időn belül, azok akár életveszélyes állapotban is lehetnek a tüdejüket elzáró vérrög (tüdőembólia) miatt - állítják amerikai kutatók. A tüdőembólia akkor jön létre, mikor a lábszár mélyebben fekvő vivőereiben keletkezett vérrög leszakad, és vándorolni kezd. Az új kutatás azt is kiderítette, hogy az embólia miatti eszméletvesztés összefügg egy ennél kiterjedtebb és súlyosabb rögösödéssel is.


Az eredményeket az Amerikai Mellkasgyógyászati Szakkolégium (ACCP) éves gyűlésén tették közzé Atlantában. "Az ájulás igen atípusos tünet, de ha nemrég befejezett repülőút után következik be, akkor az életveszélyes állapotra is utalhat" - intett óvatosságra a kutatás vezetője, Dr. Robert Rifenburg, a chicagói Feltámadás Kórház munkatársa. Az utazást követő tüdőembólia miatti ájulás nagyon súlyos elzáródást jelezhet. A kórház igen közel található a forgalmas O'Hare reptérhez, így a sürgősségi részlegre gyakran kerülnek be betegek egyenesen érkezés után.

A kutatáshoz 548 beteg kórtörténetét elemezték, akiket öt év alatt kezeltek tüdőembóliával. Átlagéletkoruk 66 év volt. Abból az 55 betegből, akiknél elsődleges tünetként az ájulást állapították meg, közel 50 százalék előzetesen repülőúton vett részt. Akiknél más panaszok vezették a sort, azoknak csak 8 százaléka utazott előzetesen. Az ájulásos tüdőembóliás esetek közül több betegnél alakult ki kiterjedt elzáródás és a szív elektromos aktivitásának zavara. Ez a fajta embolizmus gátolhatja a vér agyba jutását.

"Akár utazás közben, akár anélkül, az agy vérellátási zavara az ájulás nagyobb kockázatával jár" - magyarázta Rifenburg. A hosszú repülőutak során gyakrabban alakulhat ki mélyvénás trombózis és tüdőembólia. A hajlamot fokozhatja még műtét utáni lábadozás, a szájon át szedhető fogamzásgátlók és ha valaki mozgásában akadályozott. "A megelőzés szempontjából nagyon fontos a két betegség kockázati faktorainak beazonosítása" - mondta az ACCP elnöke, Dr. Darcy Marciniuk.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.30 00:02:00

forrás: Medipress

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Egészség

  Titóniusz, Descartes, Hufeland és a többiek

  Az ember ősidőktől kezdve szeretne hosszabban élni, és természetesen vágyai között szerepel a halhatatlanság is. Szeretne aktív, önálló, boldog életet élni, bajok, betegségek, nyomorúságok nélkül. Számos mítosz, legenda dolgozza fel ezt a vágyat.

  tovább


  Szponzorált hirdetések