Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Súlyos teher a beteg hozzátartozó sorsáról dönteni

kategória: Pszichológia, Stressz

A kritikusan beteg emberek egy ponton képtelenné válhatnak arra, hogy döntsenek további kezelésükről, sorsukról. Ezekben az esetekben a családtagokra vagy a meghatalmazottakra marad a feladat, hogy olyan kérdésekben hozzanak döntést, mint például az élet további fenntartása. Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban megjelent cikk szerzői negyven korábbi tanulmány adatait tekintették át arról, hogy milyen érzelmi terhet ró ez a döntés a meghatalmazottakra.

Az esetek kisebb hányadában - elsősorban a közvetlen hozzátartozók - jelezték, hogy tapasztalatuk pozitív volt, mert ott lehettek szerettük mellett, és támogathatták döntésükkel. Jóval többször találtak azonban a kutatók negatív hatást, a családtagok szorongtak, bűntudatuk volt, vagy kétségek gyötörték őket azzal kapcsolatban, hogy jó döntést hoztak-e. A megbízottak több mint harmada számolt be valamilyen érzelmi teherről, amely néhány esetben hónapokkal, sőt évekkel az eset után is megmaradt. David Wendler kutatásvezető azonban úgy véli, ennek nem kellene elbátortalanítania az embereket attól, hogy meghatalmazottat nevezzenek meg azokra az esetekre, amikor maguk egészségügyi okból nem alkalmasak a döntésre.

A tanulmányokból az derül ki, hogy a hozzátartozókat kevésbé viselte meg egy-egy ilyen döntés, ha ismerték szerettük akaratát az életvégi ápolással kapcsolatban. "Ha valaminek, akkor ennek arra kellene bátorítania az embereket, hogy adjanak előzetes iránymutatást" - mondta Wendler. Tételesen fel lehet sorolni például, hogy valaki az életet meghosszabbító kezelések közül melyeket akarja és melyeket nem. Ha a családtagok tisztában vannak ezzel az akarattal, akkor kevésbé jelent számukra érzelmi terhet, ha a kritikus pillanatokban nekik kell meghozniuk a döntést. A becslések szerint azonban még az amerikaiaknak is csak alig harmada fektet írásba ilyen előzetes iránymutatást.

2011.03.11 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Kreatív inaktivitás

Lehet-e sikeresen megöregedni? Lehet-e kreatívan megbirkózni az idősödéssel járó veszteségek sorozatával? Hogyan javítható az életminőség időskorban? A kulcs a mi kezünkben van. Legyünk kreatívak és tevékenyek!

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések