Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Stroke-sújtotta városrészek

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Nemcsak országonként, hanem egyetlen városon belül is több évnyi különbség lehet a stroke halálozási rátájában - derül ki a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika és a Szent János Kórház Neurológiai Osztályának kutatásából. A VIII. kerület lakóit a betegség hat évvel korábban sújtja, mint a XII. kerületieket.

Érdekes a párhuzam az egy főre jutó GDP-vel - emeli ki Dr. Bereczki Dániel, a klinika igazgatója. Az eddigi adatok is arra utaltak, hogy alacsonyabb jövedelmi viszonyok mellett fiatalabb korban jelentkezik a stroke, de a kutatóegyetemi pályázatnak köszönhetően a Semmelweis Egyetemen egy úgynevezett mikroregionális összehasonlítás is készült. Budapest legszegényebb és második leggazdagabb kerülete mindössze néhány kilométerre található egymástól, az utóbbiban az egy főre jutó havi nettó jövedelem azonban csaknem kétszerese az előbbinek.

A felmérésbe lakhely szerint kerültek a 2007-ben agyérkatasztrófát szenvedett betegek, a szokásos kardiovaszkuláris rizikófaktorok mellett a szociális helyzetet és a családi körülményeket is vizsgálták a kutatók. A stroke-betegek a VIII. kerületben átlagosan 6 évvel fiatalabbak, mint a XII. kerületben.
A férfiak között a különbség még jelentősebb a halállal végződő eseteknél. A felmérésből az is kiderült - mutatott rá Dr. Bereczki Dániel, hogy az életszínvonal mellett a kockázati tényezők is eltérnek, jelentős különbség volt például a magasvérnyomás-betegség, valamint az alkoholfogyasztók arányában is. A mikroregionális összehasonlítás így bebizonyította, hogy egy városon belül is jelentős a különbség, a szegényebb területek férfi lakossága a legveszélyeztetettebb.

Magyarországon minden tizedik percben kórházba szállítanak valakit, és félóránként meghal valaki agyi vérkeringési zavar miatt. A szomszédos Ausztriában ez a szám mindössze harmada a hazánkban előforduló eseteknek.

2012.05.16 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések