Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Stressztől gyorsabban nőhet a tumor

kategória: Daganatos betegségek, Stressz

A bőrrák egy különösen agresszív formájában, a melanoma malignumban szenvedő betegek számára a stressz - beleértve magának a diagnózisnak a meghallását is - felgyorsíthatja a betegség progresszióját.

Emelett a gyakran felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek lelassíthatják az ilyen tumorok fejlődését és ezáltal javíthatják az illető életminőségét - írja Behavior and Immunity című lapban megjelent cikk.

Az elmúlt két évben ez a harmadik ilyen témájú kutatása az Ohio Állami Egyetem tudósainak, akik a stressz hormonok és az olyan betegségek, mint a rák közötti kapcsolatokat keresik.

Eric V. Yang, a Magatartásorvoslási Kutatási Intézet (IBMR) tudósa a melanoma három sejtvonalához norepinephrint (noradrenalin) adott, amely egy természetben előforduló katekolamin, stresszhormonként működik. Fokozott stressz idején a norepinephrin szintje megemelkedik a vérben.

A kutatók szerint a rák különböző formái eltérően reagálnak a stresszhormonokra, és ezek a reakciók változnak a betegség azonos formáin belül is, azzal a lehetőséggel, hogy a betegség agresszívebb formája erősebben reagál a stresszorokra.

A melanomás betegek számra ez fontos lehet, mert a tumorok már jóval kisebb állapotukban is metasztatizálhatnak (terjedhetnek) a többi daganathoz képest. Az Amerikai Rák Társaság számításai szerint közel 48 000 melanomás esetet diagnosztizálnak évente, és közel 8 000 ember hal meg a betegség következtében évente.

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.05 11:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések