Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Stressztől gyorsabban nőhet a tumor

kategória: Daganatos betegségek, Stressz

A bőrrák egy különösen agresszív formájában, a melanoma malignumban szenvedő betegek számára a stressz - beleértve magának a diagnózisnak a meghallását is - felgyorsíthatja a betegség progresszióját.

Emelett a gyakran felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek lelassíthatják az ilyen tumorok fejlődését és ezáltal javíthatják az illető életminőségét - írja Behavior and Immunity című lapban megjelent cikk.

Az elmúlt két évben ez a harmadik ilyen témájú kutatása az Ohio Állami Egyetem tudósainak, akik a stressz hormonok és az olyan betegségek, mint a rák közötti kapcsolatokat keresik.

Eric V. Yang, a Magatartásorvoslási Kutatási Intézet (IBMR) tudósa a melanoma három sejtvonalához norepinephrint (noradrenalin) adott, amely egy természetben előforduló katekolamin, stresszhormonként működik. Fokozott stressz idején a norepinephrin szintje megemelkedik a vérben.

A kutatók szerint a rák különböző formái eltérően reagálnak a stresszhormonokra, és ezek a reakciók változnak a betegség azonos formáin belül is, azzal a lehetőséggel, hogy a betegség agresszívebb formája erősebben reagál a stresszorokra.

A melanomás betegek számra ez fontos lehet, mert a tumorok már jóval kisebb állapotukban is metasztatizálhatnak (terjedhetnek) a többi daganathoz képest. Az Amerikai Rák Társaság számításai szerint közel 48 000 melanomás esetet diagnosztizálnak évente, és közel 8 000 ember hal meg a betegség következtében évente.

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.05 11:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább


Szponzorált hirdetések