Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Stresszkezelés - a szoptatás segít

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Neurológia, Nőgyógyászat, Pszichológia, Várandósság

Számos egyéb előnye mellett - erősebb immunrendszer a babának, gyorsabb fogyás az anyának - az anyatejes táplálás pszichológiai szempontból is kedvezőbb a gyermek fejlődésére nézve. Az erősebb szülő-gyermek kapcsolaton kívül, az iskoláskorra is kihatva segíti a stresszel és szorongással való megküzdést.

9 000 gyermek bevonásával készült az a vizsgálat, melyből kiderült, hogy elvált szülők nem szoptatott 5-10 éves gyermekei 9,4-szer nagyobb eséllyel lettek szorongók más gyermekekhez képest. Ugyanez a szám az elvált szülők szoptatott gyermekeinél mindössze 2,2-szeres. Ez azt jelenti, hogy az anyatejes táplálás segíti a válás feldolgozását, állapítják meg az Archives of Diseases in Childhood legutóbbi számában a szerzők, akik szerint az anya és gyermeke közti fizikai kapcsolat az első néhány napban olyan idegi és hormonális utakat kialakításához járul hozzá, melyek később segítenek a stressz feldolgozásában.

"Az anyatej egy biológiai csoda, emellett a szoptatással járó érintkezés hozzájárul az idegsejtek fejlődéséhez" - mondta el Judy Hopkinson, a houstoni Baylor Orvostudományi Egyetem táplálkozástani részlegének gyermekgyógyász docense.

A szakértő szerint a nem szoptatott csecsemőknél a minél több érintés és dajkálás érhet el hasonló hatást. Hopkinson hozzátette, hogy a sikeresen szoptató anyák általában támogató környezetben élnek, mely szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy krízishelyzetben csökkenjen a gyermekre háruló stressz.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a szoptatást a lehető leghamarabb, a szülést követő egy órán belül el kellene kezdeni. Az emlőmirigyek ugyanis olyan illatú anyagokat is termelnek, mint a magzatvíz, amit az újszülött könnyen felismer. A legtöbb anya számára nem indul könnyen a szoptatás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy később sem fog sikerülni. Nem szabad feladni a próbálkozást, ha szükséges, érdemes szakember segítségét kérni.

2008.08.13 01:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések