Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Stresszes férfiak: figyelmetlenek

kategória: Neurológia, Stressz

Egy stresszes diákokon végzett, új neurológiai tanulmány tanulsága szerint a férfiak nem a legjobb szellemi teljesítményt nyújtják stressz hatása alatt.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent eredmény szerint 20 doktorandusz hallgatót vizsgáltak a vizsgáikra való felkészülés során. A tapasztalatok szerint ilyenkor nehezebb a figyelmüket az egyik feladatról a másikra átirányítani, mint azoknak a fiataloknak, akik nincsenek ekkora nyomás alatt.

Korábbi kísérletek már kimutatták, hogy a stressz alatt lévő patkányok hasonló nehézségekkel küzdenek az élelemszerzés során, melyet az agy szerkezetének a stressz miatti változásai okoznak. Az új tanulmány során funkcionális mágneses rezonanciavizsgálattal (fMRI) vizsgálták a stresszes diákok agyát, és hatalmas példája annak, hogy az alapvető állatkísérleti modellek miként vezethetnek el az emberi agy fejlett technológiákkal való vizsgálatához.

"Ez egy szenzációs történet" - mondja Bruce S. McEwen, a Rockefeller Egyetem Harold és Margaret Millikan neuroendokrin kísérleti laboratóriumának vezetője, aki a Weill Cornell Egészségügyi Főiskola munkatársaival együtt dolgozott a projekten. "A patkánykísérletek vezettek az embereken végzett műszeres vizsgálatokig, az eredmények pedig figyelemreméltóan alátámasztják egymást."

A vizsgálat jó híreket tartogat mind a patkányok, mind az emberek számára: az agy hamar helyreáll. A stresszállapot megszűnése után kevesebb, mint egy hónappal az agy működése visszaáll a rendes kerékvágásba. "Az üzenet értelmében az agy jelentős mértékben rugalmas és képlékeny" - mondja McEwen.

Liston azt tervezi, hogy megvizsgálja, a stressz milyen hatással van az agy többi területére, illetve, hogy a férfiak és a nők agya eltérően reagál-e a stresszre. "A stressz egy sor folyamatot indít be az agyban, amit nem értünk még, de azt tudjuk, hogy egy csomó pszichiátriai rendellenességben szerepet játszanak."

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.03 14:10:02

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések