Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Spray teszi láthatóvá a rákos sejteket

kategória: Daganatos betegségek

Egy erre kifejleszetett spray segítségével a jövőben könnyebben fel lehet ismerni a rákos sejteket, így lehet maradéktalanul eltávolítani őket a szervezetből. A permet kijuttatását követően zöldesen világítani kezdenek az érintett sejtek, így a sebészek meg tudják állapítani, hogy a műtött területen maradt-e még rákos szövet vagy áttét.

A másodpereceken belül ható sprayt egerekbe ültetett rákos emberi petefészeksejteken tesztelték japán és amerikai kutatók, eredményeiket a Science Translational Medicine című folyóiratban tették közzé. Az eddig használatos festési eljárások órákig vagy akár napokig is eltartanak.

Yasutero Urano, a Tokiói Egyetem kutatója és kollégái egy gGlu-HMRG nevű festékanyagot állítottak elő, amelyet egy számos rákos sejttípusban aktív fehérje aktivál. A kísérletekben tisztán látszott a fluoreszkáló rákos sejtek és az egészséges szövet közötti határ.

Korábban már kimutatták más festékanyagokkal, hogy a megjelölt daganatokat könnyebb eltávolítani. Az új módszer előnye, hogy egyszerű alkalmazni, és gyors eredményt ad. A fluoreszcencia legalább egy órán át kitart. Egyetlen hátránya, hogy csak bizonyos tumorokra korlátozódik.

2011.12.01 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

70 éves kisgyerekek - egyre többen lesznek?

Az Alzheimer-kór rendkívül alattomosan, lopakodva jön. Aki szenvedő alanyává válik, az kezdetben azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb, romlik a memóriája. Később a gyanakvását teljesen eloszlatja a terjedő betegség.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések