Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Spórolásra serkent a gyógyszertári blokk

kategória: Gyógyszerészet

Egyes gyógyszerek esetében akár 2000-3000 forint felesleges kiadására is felhívhatja a figyelmet februártól a gyógyszertárban kapott blokk. A gyógyszerészeknek eddig is fel kellett ajánlaniuk az olcsóbb helyettesítő gyógyszert a betegeknek, február elsejétől viszont, ha a beteg azt mondja, hogy ragaszkodik a drágább gyógyszerhez, akkor a patikusnak dokumentált módon, tehát írásos formában kell tájékoztatnia, így láthatja, mennyit spórolhatott volna, ha elfogadta volna az olcsóbb készítményt.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint kézenfekvő, hogy az olcsóbb készítmény térítési díja a blokkon jelenjen meg. A jogszabály megjelenésekor megkereste a Gyógyszertári Rendszergazdák Szövetségét, amely vállalta, hogy tagvállalatai a kérésnek megfelelően fejlesztik a patikai számítógépes programot.

A kamara elnöke szerint a változtatás a gyógyszerészeket és a betegeket is az olcsóbb készítmények felé tereli. Arra a kérdésre, mi történik akkor, ha a gyógyszerész szóban elfelejtené tájékoztatni a beteget az olcsóbb készítményről, s az eltérést a blokkon észlelve a beteg ott helyben szóvá teszi, azt mondta: ilyen esetben a gyógyszerész a beteg kérésére sztornózza a tételt.

A változással kapcsolatban a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet közölte: a gyógyszerész csak az intézet által helyettesíthetőnek és egyenértékűnek nyilvánított készítmények közül ajánlhat helyettesíthető gyógyszert a betegnek. Az egyenértékűnek és helyettesíthetőnek nyilvánított készítmények az intézet honlapján nyilvánosak, mindenki ellenőrizheti, hogy az ajánlott gyógyszer valóban helyettesítheti-e az eredetileg felírt gyógyszert.

2012.01.31 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések