Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Személyre szabott étrend mutáns génnel élőknek

kategória: Genetika

Amerikai tudósok egy lépéssel közelebb kerültek a génhibák étrenddel történő kezelésének kifejlesztéséhez - az erről szóló cikk a Genetics című szaklapban jelent meg. A Kalifornia Egyetem kutatói az emberi cisztation-béta-szintáz gén variánsait és a különböző vitaminokra adott válaszreakcióit tanulmányozták. A hibás cisztation-béta-szintáz gén az időnként B6-vitaminnal kezelhető öröklött homocystinuria elnevezésű betegséget váltja ki. A vizsgálatok után a tudósok összevetették a különböző mértékű genetikai defektusokat a betegség súlyosságával (a teljesen egészségestől a súlyosig és a kezelhetetlenig).

"Az egyéni génszekvenciák korát éljük, ugyanakkor egyre nő a szakadék a géntérképek készítésének képessége és az egyéni génvariánsok jelentőségének felismerése között - mondta dr. Jasper Rine, a Kvantitatív Biotudományok Intézetének vezető kutatója. - Ez a mostani kutatás egy lehetőséget kínál a szakadék áthidalására a génvariánsok osztályozásával és az étkezéssel befolyásolható génhibák felismerésével."

A tudósok az élesztőgombában lévő cisztation-béta-szintáz gént emberi génnel pótolták, így tesztelték, mely génvariánsok reagálnak a B6-vitaminos kezelésre. A vizsgálatok során összesen 84 DNS szekvencia variáns funkcióját sikerült feltárni, ami segíthet az orvosoknak a betegek génvariáns szerinti kezelésében. A szakértők szerint a jövőben több, az élesztőgombában is megtalálható humán gént lehet majd tesztelni ezzel a módszerrel.

"Már ismerjük az ember géntérképét, de egyelőre csak találgatjuk, pontosan mit is jelent - mondta Mark Johnston, a Genetics című folyóirat főszerkesztője. - Ezzel a kutatással egy lépéssel közelebb kerültünk az emberek genetikai sokszínűségének megismeréséhez. Reméljük az orvosok hamarosan génvariánsok szerint írhatják fel a gyógyszereket betegeiknek."

2012.04.15 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések