Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sóval tömik az óvodásokat - de már van program, amivel leszoktathatóak erről

kategória: babaszoba.hu, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Nemcsak a felnőttek, de már az óvodás gyerekek is a napi ajánlott sóbevitel sokszorosát fogyasztják naponta, ezzel pedig sokszorosára növekedhet annak a veszélye, hogy később olyan súlyos betegségek is kialakulnak náluk, mint amilyen a magas vérnyomás, a szívinfarktus vagy az agyvérzés. Hazánk is csatlakozott ahhoz az Európai Uniós programhoz, mely a sóbevitel csökkentését tűzte ki legfőbb céljául: a 2006-ban alakult Táplálkozás, Életmód és Testmozgás (TÉT) Platform só-programmal bővítette letölthető oktatási anyagát.

Az oktatási anyagot az általános iskolák alsó és felső tagozatos tanulói az osztályfőnöki órán ismerhetik meg, és ugyanezeket az ismereteknek a szülőknek is eljuttatják.

A gyerekeknek ajánlott napi sómennyiség 3 gramm, ezzel szemben - a nemrég lezárult Országos Óvodai Táplálkozás-egészségügyi Felmérés eredményei alapján - a közétkeztetésben, menzákon biztosított ételek sótartalma 3,5 és 13,1 (!) gramm között volt. Ehhez adódik még hozzá az otthoni ételekben, illetve a különböző nassolnivalókban lévő sótartalom; így az is előfordulhat, hogy egy kisiskolás az ajánlott mennyiség ötszörösét fogyasztja el naponta!

Hasznos

- Használjon kevesebb sót az ételek elkészítéséhez.
- Helyettesítse a sót főszerekkel.
- Egyen kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert.
- Távolítsa el a sószórót az ebédlőasztalról.
- Egyen több alacsony sótartalmú élelmiszert, friss gyümölcsöket és zöldségeket.
- Amikor feldolgozott élelmiszert vásárol, olvassa el a címkét és válassza az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatait."Könnyen tanítható anyagunkat minden pedagógus pozitívan fogadta, reméljük, hogy a só-programunknak - amelynek készítésében a táplálkozástudomány jeles képviselői, köztük a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is részt vett - hasonló sikere lesz. A túlzott só-fogyasztás népegészségügyi probléma, és büszkék vagyunk arra, hogy az EU által meghirdetett, és itthon az OÉTI által koordinált só-csökkentési programhoz elsők között csatlakozott a TÉT Platform az oktatási programjának kibővítésével" - mondta a platform elnöke, dr. Fazekas Ildikó.

A TÉT Platform próbatanítások tapasztalatai alapján véglegesített oktatási anyaga ingyenesen letölthető a www.tetplatform.hu honlapról a http://tetplatform.hu/letoltes/oktatprogram/ linken.

2010.03.27 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Lelki fájdalomcsillapítás

Minden gesztusunkkal tudatnunk kell súlyos beteg szerettünkkel, hogy a köznapi, merev falakon túlléptünk, s olyan közel vagyunk egymáshoz, amennyire csak lehet. Ne térjünk ki kérdései elől.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések